De tvättar en miljon plagg om dagen

20 min
I Mumbai finns världens största tvätteri utomhus. Där jobbar mellan 8 000 och 10 000 män med att tvätta kläder för hand. De tvättar en miljon plagg om dagen åt hotell och privatpersoner men förtvättar också sådana kläder som går till export till oss. Tvättarna står till knäna i vatten och många får frätskador av till exempel den kaustiksoda som används för att få kläderna riktigt vita.

I Kossornas planet träffar vi också två amerikanska krigsveteraner, en från Vietnamkriget och en från Irakkriget, som båda blivit ekologiska bönder.

– Det är ett yrke som passar bra när man vill återanpassa sig till ett vanligt liv, säger 29-årige Colin Archipley som var i Irak mellan 2004 och 2006.

Nu odlar han basilika, tomater, avokado  och sallad utanför San Diego och hjälper andra krigsveteraner att få utbildning och komma ifrån de otäcka upplevelser de varit med om. För eftersom de flesta krig numera äger rum i städer är det många hemvändande soldater som har svårt med folksamlingar och stadsljud. Då är det lättare att återanpassa sig på landet.

Richard Sanford är ekologisk vinbonde, och odlar finvin med hjälp av fåglar och ogräsrensning för hand i stället för med gifter. När han kom Nithya Ramanathan. hem fårn Vietnamkriget ville han göra något fredligt, så varför inte bli bonde och varför inte vinbonde. Hans gård var också med i Hollywood-filmen Sideways och precis som i filmen är Pinot Noir-vin stort här.

Och mitt ute i öknen vid Mexikanska gränsen, mitt i ingenstans, odlar Jim DeMattia alger som förhoppningsvis ska kunna bli till bilbränsle så småningom. Men än är det för dyrt för att vi alla ska kunna börja tanka algolja.