Vi och Dom: När bosnierna kom till Sverige

20 min
Dagens flyktingsituation kan jämföras med flyktingströmmen från Balkan på 1990-talet. Vad kan vi lära oss av mottagandet och integrationen?

Just nu är det många som är oroliga för hur det ska gå med alla som på så kort tid flytt till Sverige. Men något som glöms bort då är att vi faktiskt har varit med om något liknande för inte så länge sedan.

Under kriget i Bosnien-Herzegovina på 1990-talet kom omkring 100 000 flyktingar, varav många idag är svenska medborgare.

– Det finns många likheter med dagens situation, säger flyktingforskaren Marita Eastmond.

Frågan är vad vi idag kan lära oss av mottagandet och integrationen som skedde då?

– Det mest intressanta med den bosniska gruppen är att de har lyckats så väl i Sverige, säger socialantropolog Ivana Macik.

I programmet medverkar Armin Hadzic, tidigare flykting från Bosnien, Marita Eastmond, professor i socialantropologi vid Göteborgs universitet, Joakim Ruist, som forskar på kostnader för invandring vid Handelshögskolan i Göteborg och Ivana Macek, lektor i socialantropologi vid Stockholms universitet.

Sveriges radio uppmärksammar i december att det är 20 år sedan Daytonavtalet som markerar fred i Bosnien och Hercegovina. Dela gärna med dig av din egen berättelse på #‎frånkriget