Dricksvattnet största miljöproblemet för Kiev

19 min
I Ukrainas huvudstad Kiev är bristen på rent dricksvatten det största miljöproblemet. Vattenssystemen byggdes för 40 år sedan då staden bara var en femtedel så stor. Kossornas planet besöker Europas näst största land, där sovjettidens miljöproblem blandas med nya.I dagens Vetandets värld hör du Kossornas planet som sändes den 21 augusti 2010 - här i en något kortad version, utan musik.

Clara Bodin från Karlstad har bott i Kiev i åtta år. Hon driver egen rekryteringsfirma och säger själv att hon känner halva stan. Under tiden hon har varit i Ukraina har landet genomgått en fredlig revolution, en ekonomisk boom och nu en djup finanskris.

Det märks på konsumtionen. Förut när utbudet i mataffärerna var litet var folk duktiga på att hushålla.

– Förr la man in grönsaker hela hösten. Folk gjorde inte annat, berättar Clara Bodin.

I takt med att folk har fått det bättre har man börjat köpa mer och återanvända mindre. Sovjettidens mjölkflaskor i glas är utbytta mot tetrapak och påsförpackningar i plast.

Kievborna som vi träffar oroar sig mest för vattnet. Stadens reningsverk och vattenledningar byggdes för närmare 40 år sedan då Kiev hade en dryg miljon invånare. Idag bor det närmare fem miljoner i stan, så vattensystemet räcker inte till.

Ko-tv
När Kossornas planet besökte vattenmuseet i Kiev blev vi intervjuade av tv-kanalen Tonis.