Minst tio om dagen dör i Mumbais tågtrafik

20 min
I indiska jättestaden Mumbai åker man tåg i rusningstrafik med livet som instats. Varje dag dör flera personer på och omkring tåget i trängseln. I Kiev däremot finns en tunnelbana i världsklass, något som svenska Clara vittnar om. Diane i Los Angeles har gjort något så oamerikanskt som att välja bort bilen och istället börjat cykla och åka buss.I dagens Vetandets värld hör du Kossornas planet som sändes den 31 juli 2010 - här i en något kortad version, utan musik.

Kossornas planet kollar in kollektivtrafik världen över.

I Mumbai dör ungefär 10 personer i tågtrafiken varje dag. Mellan sex och sju miljoner tar tåget varje dag men järnvägslinjerna är i princip inte fler än när engelsmännen byggde dem på 1800-talet. Folk kläms ihjäl i trängseln, faller av när de hänger som i klasar utanför dörrarna för att komma med tåget, eller blir överkörda när de korsar spåren.

Vi träffar också Clara Bodin som kommer från Sverige men som bott flera år i Kiev, Ukraina. Hon berättar om olika typer av kollektivtrafik där - den trevliga tunnelbanan i världsklass, bussarna och taxibussarna. De senare är en blandning mellan buss och taxi - dyrare än buss, men de stannar där man vill.

Los Angeles-bon Diane Meyer har valt bort bilen ur sitt liv och givit ut en fotobok i ämnet.

Diane Meyer tycker att hon har fått ett rikare liv sedan hon skippade bilen. Det sparar pengar, man slipper bilköer och krånglet med att hitta parkeringsplats. Det är också väldigt socialt att åka buss tycker hon. Många Los Angeles-bor sitter instängda på sina jobb hela dagarna och är pratsugna när de åker till och från jobbet.

Los Angeles-bor säger i undersökningar att de väljer bil istället för kollektivtrafik för att de känner sig säkrare i sina bilar. Men Diane Meyer tror att det är något annat som spelar större roll:

– I New York blir du bedömd efter kläderna du har på dig, i Los Angeles efter vilken bil du kör.