Kinos bästa 2010

42 min
Män i kris, inseminationkomedier, Tuva Novotny som Julia Roberts bästa kompis, det svenska folkets kärlek till Hedebyborna och Jesper Ganslandt i sitt livs roll som Ingmar Bergman. I Kinos nyårsspecial bjuder vi på det bästa från filmåret som gått, och blandar nya stjärnskott med gamla giganter.

De senaste veckorna har vi kunnat läsa om Micke Persbrandts roll i filmen ”The Hobbit”. Han är knappast ensam bland de svenska skådespelarna om att sikta på en internationell karriär. Knappast först heller. Kino spårade upp Marie Richardson och lät henne berätta om hur det var att arbeta med Tom Cruise och Stanley Kubrik i ”Eyes wide shut”. Samtidigt som en av våra största internationella stjärnor, Stellan Skarsgård, har svårt att hitta roller som passar honom hemma i Sverige.

Filmfestivaler är den internationella filmvärldens blodomlopp. Kinoredaktionen var givetvis på plats på filmfestivalen i Cannes, men frågan är om inte Berlins filmfestival var årets höjdare för redaktionen. Dels träffade vi regissören Debra Granik för första gången. Hon prisades senare i år på Stockhoms filmfestival för sin film "Winter’s Bone". Men vi mötte även en medelålders Emilio Estevez ("The Breakfast Club") som mest av allt vill prata om meningen med livet.

Mamma-pappa-barn är ett trist koncept för filmdramatik. I år försökte filmskaparna hitta nya sätt att skildra vardagen på. "Pappa på burk" och "The Kids are All Right" är två exempel på den nya genren inseminationskomedier. I ”Våra vänners liv” och ”Män som simmar” försöker medelålders män hitta en ny manlighet.

Och så återupplivar vi ett av höstens roligaste radioexperiment. När regissören Jesper Ganslandt (Farväl Falkenberg, Apan) förverkligar scener ur en filmidé som gått i stöpet. Ganslandt spelar själv Ingmar Bergman i sin iscensättning av Alexander Ahndorils bok ”Regissören”.  Och Per Åhlin berättar om de nedlagda filmprojekt som kostat honom tolv års arbete.

Kinos lyssnare fick i år utse vilken som varit den bästa svenska tv-serien genom tiderna. I hård konkurrerns med Spung och Ebba och Didrik tog Hedebyborna hem segern.

Hannes Holm är en av flera svenska regissörer som under året gjorde filmer som utspelades på 70-talet. Hör honom berätta om hur han försökte undvika 70-talsnostalgi i "Himlen är oskyldigt blå".

Programledare: Roger Wilson
Producent: Lisa Bergström