Andre Geim: Fysikpristagare med originella idéer

20 min
Vetandets värld besöker Manchester för att träffa Nobelpristagaren i fysik, Andre Geim. Han delar priset med kollegan Kostya Novoselov för att ha tagit fram det supertunna och superstarka kolmaterialet grafen, som har mycket användbara elektriska egenskaper. Andrei Geim är känd också för att ha fått en groda att sväva, och för att ha publicerat en vetenskaplig artikel tillsammans med sin hamster...

Grafit blev grafen
Grafen är det atomtunna, kolmaterial som Andrei Geim tillsammans med Kostya Novoselov tog fram ur grafit 2004 och som visade sig ha flera ovanliga egenskaper som kan bli väldigt användbara. Det är extremt elektrisk ledande och värmeledningsförmåga.

Starkt är det också, och genomskinligt och tätt. Det är världens första material som forskarna kallar tvådimensionellt. Det innebär att det har minsta möjliga tjocklek, ett atomskikt. Grafen kan komma att användas i allt från mobiltelefoner till datorer och solceller och flygplan.

Nya 2D-material
Nu pågår forskning världen över kring detta nya material. Hos Nobelpristagarna i Manchester provar man också nya tvådimensionella material.

Men ännu har man inte hittat något med sådana egenskaper som grafen.

– Grafen är unikt, säger den svenske forskaren Fredrik Schedin som jobbar hos Nobelpristagarna.

Svävande groda
I Vetandets värld får vi höra om den speciella forskarstil hos Andre Geim som lett fram till inte bara grafenet, utan också forskningen om hur man får en groda att sväva i ett magnetfält och en sorts tejp som är uppbyggd på samma sätt som en geckoödlas tår.

Vi möter Geims hustru och kollega Irina Grigorieva, som har en klar bild om varför han blivit så framgångsrik. Och vi får höra historien om hur det kom sig att han publicerat en vetenskaplig artikel tillsammans med en hamster.

Programmet är en repris från 2010-12-09.