Miles Davis – jazzens stilsäkraste surpuppa

54 min
Miles Davis (1926-1991) är en av tidernas stilsäkraste musiker med en imponerande garderob. Han utsågs ofta till ”den bäst klädde mannen”, oavsett vilken klädstil han valde.

Miles Davis har inte bara skapat en av de mest inflytelserika, och bäst säljande, jazzskivorna i historien – Kind of Blue, från 1959. Och därefter ritat om den musikaliska kartan några gånger till, bland annat genom det banbrytande dubbelalbumet Bitches Brew, 1969. Han har också imponerat genom sin säkra klädstil.

Men när det idag görs listor över världens främsta manliga stilikoner genom tiderna, brukar Miles Davis inte vara med lika ofta som Paul Newman, Steve McQueen och John F Kennedy, som var samtida med honom. Men, rent principiell, verkar behovet av manliga stilikoner aldrig sina. Om varför det är så tar vi upp i veckans program med chefredaktören för Plaza Magazine, Konrad Olsson.

Vi har också talat med författaren och poeten Quincy Troupe. Han skrev inte bara Miles Davis hyllade självbiografi, han skrev också boken Miles and Me, en bok där han berättar om hur det gick till när han lärde känna Miles, och hur det ledde till biografin – och i sin tur en livslång vänskap. Och så frågar vi oss hur det kommer sig att den hesa rösten är så... speciell. Och härlig.

Veckans gäst är Harry Amster, kulturjournalist på Svenska Dagbladet.