Teknikåret 2010

19 min
Vad var den viktigaste händelsen under det gångna teknikåret? Tre teknikreportrar ger sina svar, när Vetenskapsradions Per Gustafsson och Johan Thorstenson pratar med dem i Vetandets värld. Martin Appel är redaktör på Pc för Alla, Jacques Wallner på DN Motor och Mats Lewan på Ny Teknik har alla tre olika svar.

När det gäller IT kom smarta telefoner och surfplattor att betyda allt mer för användarna. Folk började prata om appar, alltså små program som man kan köpa relativt billigt till sin iPhone/iPad alternativt till sin smartphone med operativet Android. Mobilleverantörerna började rulla ut den fjärde generationens mobilnät (4G) i större städer med teoretiska hastigheter upp till 100 mbit/s nedströms.

På medieområdet introducerades HDTV-utsändningar även i marknätet (fanns tidigare i satellit- och kabeldistribution). Det blev mycket prat om 3D i filmsammanhang, när science fiction-filmen Avatar lanserades i början av 2010, en film som byggde på lagom avvägda 3d-effekter. Den första konsumentvideokameran för 3D (med två objektiv) kom ut marknaden.

När det gäller transporter skedde under 2010 flera invigningar, Botniabanan, Citybanan och "genombrott" skedde i den länge omdiskuterade Hallandsåsen (som förkortar körtid Gtb-Malmö). På flygets sida minns vi askmolnet, som ställde flygindustrin inför helt nya tekniska utmaningar. Flyget i Sverige firade 100 år, med nyinvigning av Flygvapenmuseet i Linköping.

På motorområdet fortsatte elbilssatningarna, och litium-jon-batteritekniken skulle framhävas som den mest framkomliga tekniska lösningen. Saab och Volvo tycktes överleva ägarbyten och modifierade versioner av föregående modeller såg dagens ljus.

Allt det här, och med ännu fler detaljer, beskriver teknikpanelen i Vetandets värld det gångna teknikåret. Programmet sänds första gången 23 december kl 12.10 (EJ repris 23.07 på kvällen). Men repriser blir det på det nya året: måndagen den 10 januari kl 12.10 och 23.07.

Vetandets värld är normalt 19.20 minuter långt. Men Teknikåret 2010 spelades in redan och den inspelade versionen är betydligt längre, ca 33 min. Tyvärr fick vi inte plats med allt intressant som vi pratade om i den etersända versionen, men här kan du lyssna till den oklippta versionen (oklippt och oklippt; vi har faktiskt tagit bort en del skönhetsfläckar, men i stort sett hör du den autentiska versionen).

Gott nytt år hälsar teknikredaktörerna Per Gustafsson och Johan Thorstenson.