Vad skapar en självmordsbombare?

15 min
Vad skapar en självmordsbombare? 1. Robert Stasinski om den amerikanske antropologen Scott Atran, som i sin forskning undersöker vad som driver unga män att bli självmordsbombare. Hans slutsats är att de starka gruppband som uppstår i radikala miljöer är en viktigare drivkraft än religiösa abstraktioner. 2. Mia Gröndahl om Khaled Al Berrys bok ”Life is More Beautiful Than Paradise”. En vardaglig och personlig berättelse om en egyptier som under sina tonår, i mitten av 1980-talet, under sex år var medlem i egyptiska jihad.

Robert Stasinski har läst den amerikanske antropologen Scott Atran.  Atran undersöker i sin forskning vad som driver unga män att bli självmordsbombare. Hans slutsats är att de starka gruppband som uppstår i radikala miljöer är en viktigare drivkraft än religiösa abstraktioner.

Egyptiern Khaled al-Berry var bara fjorton år när han gick med i Islamiska Jihad, där han stannade som medlem i sex år. Mia Gröndahl har läst hans bok Life is more Beautiful than Paradise. Den ger en intressant inblick i vad som egentligen händer i huvudet på en ung människa som dras in i en extremistisk rörelse.

Sändes första gången 20100831


Litteratur:
Atran, Scott: Talking to the Enemy: Faith, Brotherhood and the (Un)making of Terrorists, HarperCollins 2010
al-Berry, Khaled: Life is More Beautiful than Paradise, American University in Cairo Press (2009)