Don DeLillo - Psycho, profetior, den stora amerikanska romanen

42 min
Kosmo har en exklusiv intervju med den amerikanska författaren Don DeLillo.

”Allt som jag har skrivit har färgats av mordet på president Kennedy. Jag tror att hela mitt författarskap kretsar kring att vi lever i en tid fylld av faror och hot.” Det säger författaren Don DeLillo, född 1936, en av USA:s mest inflytelserika och minst intervjuade författare. Don DeLillo har emellanåt beskrivits som en närmast profetisk författare. Han var tidig med att skriva om miljökatastrofer och terrorism, berättelser som sedan blivit verklighet. På frågan om vad han ser som det största hotet mot oss människor just nu, säger han att det skulle vara om terrorister kom över kärnvapen. Nu är han aktuell på svenska med romanen Omegapunkten. Marie Lundström har träffat honom i New York.
I Don DeLillos senaste roman Omegapunkten inramas berättelsen av ett känt konstverk­ – Douglas Gordons 24 Hour Psycho, som bygger på Hitchcock klassiker Psycho. Kosmos Cecilia Blomberg analyserar konstverkets betydelse med hjälp av filmvetaren Annika Wik.

Hör också den rosade författaren Miguel Syjoco, en kosmopolit född på Filippinerna, vars debutroman Ilustrado blivit en stor succé världen över. Han jämförs med författare som Nam Le, Roberto Bolano och Paul Auster. Kanske är det för att jag själv är uppfödd i tredje världen som jag tycker att litteraturen har ett uppdrag, att den måste vara mer än bara underhållning, säger Syjuco. Kosmos Anneli Dufva mötte honom under hans Sverigebesök i ett samtal om bland annat den stora amerikanska romanen.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl