Gemenskap framför teologi och andlighet leder till livsglädje

44 min
Att det finns ett positivt samband mellan religiositet och livsglädje har varit känt länge. Men en ny studie som presenteras i decemberutgåvan av the American Sociological Review visar att det inte är tron i sig som skapar lyckan. "Vår studie visar att det är de sociala aspekterna i religionen framför teologi och andlighet som leder till livsglädje", säger biträdande sociologiprofessorn Chaeyoon Lim vid University of Wisconsin som lett undersökningen. "Det är den vänskap som byggs i religiösa organisationer som är den hemliga ingrediensen som leder till lycka", säger han.

Det talas mycket om islamofobi, främlingsfientlighet och intolerans. Är det möjligt för olika grupper leva sida vid sida utan konflikter? Människor och tro gör en resa bakåt i tiden. I Andalusien, i södra Spanien, levde under medeltiden kristna, muslimer och judar tillsammans under muslimskt styre i flera århundraden. Hur såg egentligen relationerna mellan dem ut? Och finns det något att lära av det idag? Malena Wåhlin reste till Granada för att leta svar i historien.

Egypten har genomför ett parlamensval där Mubaraks styrande parti NDP fick total majoritet. Den ledande opositionsgruppen Muslimska Brödraskapet fick inga platser alls. Att valet var manipulerat står klart för alla. Ledaren för människorättsorganisationen Cairo Institute for Human Rights Studies, Bahey el-din Hassan, betraktar det som ett icke-val och fruktar att frivilligorganisationer nu står på tur för regeringens försök att tysta all opposition, vilket anses viktigt inför nästa års presidentval. När Människor och tro talar med Bahey el-din Hassan är han övertygad om att telefonen är avlyssnad.  

Utrikeskrönikan kommer från Sverige Radios Mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén.

Börje Ring, lärare, präst, musiker och sångare tar ton igen på en ny skiva, den första på 12 år. Gammalt som nytt, heter den och består av fem gamla och sju nya sånger.     

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sr.se

Producent: Sören Wibeck soren.wibeck@sr.se