Mexikanska gränsen – knark, kultur, död och drömmar

42 min
Gränsen mellan USA och Mexiko beskrivs ibland som ett öppet sår där tredje världens dröm om ett bättre liv ofta slutar med död i öknen.

Efter delstatens Arizonas kontroversiella lagförslag, som bland annat innebar att man var tvungen att alltid bära med sig handlingar som bevisade att man befann sig lagligt i landet, lät debatten inte vänta på sig. Många menade att lagförslaget var rasistiskt och främlingsfientligt. Idag har delar av lagförslaget stoppats av en federal domare och jurister tror att frågan kommer att kunna gå vidare ända upp till Högsta domstolen.

Men det är få kulturarbetare som har engagerat sig i vare sig lagen i Arizona, eller det faktum att fler migranter än någonsin tidigare dör när de försöker ta sig över gränsen. Men förra månaden hade en ny pjäs Detained in the Desert premiär i Boyle Heights, öster om centrala Los Angeles, en föreställning som inspirerats av händelserna i bland annat Arizona. Claes Andreasson har bland andra mött manusförfattaren bakom pjäsen Josefina Lopez och aktivister som jobbar för att minska dödsfallen i Arizonas öken.

För många år sen var gränsen mellan delstaten Texas i USA och Mexiko i söder en symbol för hopp, framtidstro och regional integration. Men idag har de två tidigare så sammanfogade knutpunkterna El Paso i norr och Ciudad Juárez i söder skiljts åt, och ömsesidig misstro dominerar relationen mellan dem. Orsaken är knarkkriget som sliter sönder hela norra Mexiko och som drabbar landets gränsstäder extra hårt när USA skärper säkerheten av oro för att våldet ska spilla över gränsen. Och förändringen märks inte minst i kulturlivet, som lider när samarbeten bryts å gemensamma projekt inte längre går att genomföra. Lotten Collin har besökt gränsstäderna.

Och så har Sveriges Radios Latinamerikas korrespondent Lars Palmgren läst Roberto Bolaños bok 2666, en bok som han beskriver som ett fullkomligt hisnande, ständigt överraskande, framforsande äventyr som vare sig har rumsliga eller tidsliga gränser.

Roger Wilson har också mött den mexikanske skådespelaren och regissören Diego Luna i ett samtal om mexikansk films ställning idag.

Programledare Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl