Flygande ormar lär militärer teknik

25 min
Ormar kan flyga, åtminstone paradisormarna. Det ser nästan ut som att hela kroppen som de svänger blir som ett par vingar.

 Svenska kräldjursexperten Rickard Malmström förklarar hur det hela går till och Fredrik Lundell vid Kungliga tekniska högskolan berättar vad vi kan lära oss av den flygande ormen. Reporter är Niklas Zackrisson.

 

Kan man hindra hiv genom att ta ett piller?En stor internationell studie visar att bromsmediciner kan hindra att män som har sex med män får hiv. Då krävs det att de tar medicinerna noggrant. Men risken finns också att man utvecklar resistens. Jan Albert, som är professor i smittskydd och inriktad på HIV, kommenterar den internationella studien.

Han menar att det största problemet är att inte ens deltagarna i studien tog sina piller varje dag. Det innebar att de bara fick ett 40 procentigt skydd istället för skydd till 90 procent.

Barn och kvinnor dör av andras rök

Passiv rökning dödar drygt 600 000 personer varje år. Det visar den första internationella hälsogenomgången av att andas in andras rök. Mattias Öberg på KI har varit med och sammanställt studien. Reporter Jon Torkelsson.

Första toppmötet för tigrar

Bevarandet av tigrar tog ett kliv framåt i veckan. Då hölls det första internationella toppmötet för att just värna tigrarna. Det innebär att man nu kan börja jobba förebyggande.  Ola Jennersten, tigerexpert på Världsnaturfonden är nöjd. Reporter Karin Gyllenklev.

Redaktör Annika Östman
annika.ostman@sr.se