Krigets första offer är barn

14 min
Något vet vi. Mohammed al Durrah, tolv år gammal, dog av skottskador den 30 september för tio år sedan vid en vägkorsning i centrala delen av den då av Israel ockuperade Gaza-remsan.

Krigets första offer är sanningen sägs det och svårigheterna att dra en gräns mellan vad som egentligen är sanning och lögn har blivit än större genom Internet och sociala medier, där rykten och halvsanningar sprids snabbt över hela världen.
Ett nyhetsinslag blev en symbol för upproret i det ockuperade Palestina. I september 2000 filmade franska TV-bolaget France 2 hur Mohammed al Durrah, tolv år gammal, skjuts till döds när han tillsammans med sin pappa försöker ta skydd bakom ett betongrör. Dödsskjutningen ledde till massiva protestdemonstrationer - och ifrågsättanden av sanningshalten, inte minst på nätet. 

Nu har France 2:s reporter Charles Enderlin skrivit en bok om bakgrunden till sitt TV-inslag där han också följer upp vad det ledde till. Inga Brandell har läst.

Görrel Espelund om att det i år hållits fler val än någonsin på den afrikanska kontinenten, samtidigt som det inte nödvändigtvis betyder att Afrika har blivit mer demokratiskt: i Sydafrika har en ny medielag föreslagits som ska göra det svårare att kritisera staten, och i Zimbabwe och Kenya har de gamla diktatorerna suttit kvar trots att de besegrats i de demokratiska valen.

Litteratur:
Charles Enderlin, Un enfant est mort. Netzarim 30 septembre 2000, Don Quichotte éditions, 2010

Länk:
Charles Enderlins blog