Medierna special: Makthavarintervjun

35 min
Om medietränade makthavare och provocerande reportrar. Vi berättar om styrkeförhållandet mellan makthavare och journalister och om hur det har förändrats. Många är exemplen på där en sådan intervju satt en makthavare på pottkanten eller för all del tillintetgjort en illa påläst utfrågare. Vi bjuder på härskartekniker, pudlar och papegojor samt italienska skor.

Om medietränade makthavare och provocerande reportrar. Vi berättar om styrkeförhållandet mellan makthavare och journalister och om hur det har förändrats. Många är exemplen på där en sådan intervju satt en makthavare på pottkanten eller för all del tillintetgjort en illa påläst utfrågare. Vi bjuder på härskartekniker, pudlar och papegojor, och italienska skor.

Vi tar avstamp i etermediernas barndom då det rådde en hierarkisk ordning mellan journalister och makthavare, där journalisterna mer kunde betraktas som mikrofonkypare som frågade och sedan svarade makthavaren till dess att inspelningsbandet tog slut.

Vidare till 60-talets uppror med de tre O:na: Lars Orup, Gustav Olivecrona och Åke Ortmark och en trend där journalistiken närmast demonstrativt skulle sätta sig emot makten mer än att kanske få svar på frågorna.

Och så om dagens medietränade makthavare och om hur medieträningen påverkar journalistiken. Vi tar dig med bakom kulisserna, på en snabbkurs.

Ett program av: Jonna Westin och Martin Wicklin. 

Tekniker: Fredrik Nilsson

Programledare: Therese Rosenvinge

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Alfred Newman - Charlie's Dance
  Kompositör: Alfred Newman
 • 11.09
  Hans Zimmer - Status
  Frost/Nixon
  Etikett: Varese Sarabande
 • 11.11
  Alice Babs Sjöblom, Union Orkestern - Jag Har En Liten Radiola
  Album: Svensk Jazzhistoria (3:2): Rytm Och Swing
  Kompositör: Jules Sylvain
  Bolag: Caprice
 • 11.24
  Alfred Newman - Charlie's Dance
  Kompositör: Alfred Newman