Exotism - om Gauguin och sex, slumturism och fördomar

42 min
Exotism handlar i vår del av världen om längtan bort från den västerländska civilisationen. En dröm om en idealiserad värld där oskulden fortfarande har sitt fäste. Eller om man vill en civilisations behov av att profitera på en annan.

Exotismen blomstrade inom konsten under 1800-talet. En av de konstnärer som för evigt är förknippad med exotismen är den franske konstnären Paul Gauguin som dog i sitt älskade Stillahavsparadis 1903, utfattig och sjuk i syfilis.  Kosmos Cecilia Blomberg har varit i London på den stora Paul Gauguin-utställningen på Tate Modern och besökt författaren Alain de Botton. ”Vi dras till det exotiska för att kompensera bristerna som finns i det välkända.” Det säger Alain de Botton som inte ser några problem med att man reser till ett land och enbart letar efter vissa specifika saker och nästan uppsåtligen bortser från att ta in helheten.

Men exotism är på intet sätt ett okontroversiellt ämne, särskilt inte för dem som ofta blir utsatta för det. Alain Mabanckou, prisbelönt och internationellt framgångsrik författare från Kongo-Brazzaville menar att exotismen konserverar förstelnade uppfattningar om andra kulturer. I sina böcker driver han vilt med ingrodda fördomar, såväl dem som florerar i hans eget hemland som västvärldens fördomsfulla uppfattning av Afrika. Det är viktigt att vara kritisk mot sig själv om man ska kritisera andra kulturer, säger Alain Mabanckou i Kosmo.

Frilansjournalisten Tor Billgren gör en betraktelse av Sydafrikas slumtursim. Om så kallade ”town ship tours” där turister guidas genom kåkstäder där svarta och färgade bor i skjul, ofta utan vatten, el och sanitet. Kan det vara en ögonöppnare för rika västerlänningar eller ren och skär exotism?

Och så har Kosmo mött Ola Larsmo, ordförande för svenska PEN, för att samtala om Fängslade författares dag. I år, den 15 november, högtidlighålls 50 år av internationnelt arbete för det fria ordet.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl