Skämt

42 min
Kosmo har tema skämt. Om satirprogrammens politiska inflytande i USA. Om vem som kan kan skämta om vad. Och om humor på teaterscenen.

Det har varit val i USA i veckan och Demokraterna tappade makt i kongressen. Två betydelsefulla ansikten i valdebatten har varit Jon Stewart och Stephen Colbert. De är komiker och ankare i satirnyhetsprogrammen The Daily Show och The Colbert Report. Förra helgen ordnade de dessutom ett stort massmöte på The National Mall i Washington. 200 000 personer fyllde den stora gräsmattan och de var där för att tillsammans med Jon Stewart och Stephen Colbert slåss för det sunda förnuftets plats i det amerikanska samhället. För det är vad det handlar om: en uppmaning att återupprätta det sunda förnuftet i den offentliga debatten. Och rätten att tillhöra mittfåran. Visa att det finns amerikaner som inte står för extrema religiösa eller politiska åsikter.

Kosmo tittar närmare på hur det kommer sig att så många av de mest kontroversiella nyheterna i USA når allmänheten via satirprogram och inte via vanliga nyhetskanaler. Varför underhållning har ersatt nyheter. Kosmos Petra Socolovsky var på massmötet och träffade människorna där, men hon har också intervjuat massmedieforskare och även journalistlegenden Marvin Kalb som var med och uppfann den seriösa tv-journalistiken i USA.

Kosmo undersöker också var gränsen går för vad man får skämta om i olika länder. Är det okey att skämta om förintelsen? Och är vi redo för vitsar om franske president Sarcozys utspel mot Romerna? Negar Josephi har träffat den judiske ståupparen Aron Flam som haft framgång både i Sverige och i England och publiken skrattar inte åt samma skämt. Aron Flam hävdar att svenskar är antiintellektuella, inte så vana att tänka och inte heller så villiga att försöka tänka, i jämförelse med engelsmännen. Negar Josephi har också träffat Peter Sankale och Max Matayo som är två av Kenyas mest kända komiker och i Kenya är sex och homosexualitet två tabun som inte berörs.

Dessutom har vi träffat Stockholms Stadsteaters hyllade regissör Alexander Mörk-Eidem, aktuell med sin uppsättning av Luigi Pirandellos Sex roller söker en författare. Alexander Mörk-Eidem har fått uppmärksamhet för att han just lyckats göra rolig, lustfylld och nyskapande teater av gamla klassiker som De tre musketörerna och En midsommarnattsdröm. Hur han ser på humorns roll i teatern? Och så ger Annika Lantz en bild av hur det ibland känns att vara kvinna och komiker.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Cecilia Blomberg