Den mångtydiga intoleransen

44 min
Diskussionen om intolerans i Sverige har hitills vilat på osäkra fakta men nu har myndigheten Forum för levande historia sjösatt den första en serie mätningar av ungas attityder till olika minoriteter. "Den mångtydiga intoleransen" heter den färska rapporten där man undersökt gymnasieelevers syn på romer, muslimer, judar, utomeuropeiska flyktingar och homosexuella. Resultatet visar att runt en femtedel av de unga har en intolerant inställning men att gruppen som är osäker på vad man tycker är störst. Hur ska man nå de ambivalenta och hur ska man se på skillnader och likheter när det gäller olika former av intolerans som antisemitism och islamofobi?

Vi analyserar resultatet tillsammans med Eskil Franck, överintendent på Forum för levande historia, Jonathan Leman Svenska kommitten mot antisemitism SKMA och Amir Daboussi, styrelseledamot i Sveriges unga muslimer SUM.

Lyssna på en längre version av samtalet där gästerna utvecklar resonemanget om varför pojkar är mer intoleranta än flickor och vem som har ansvar för att motarbeta intolerans:

Läs hela rapporten här:

För femte gången är en stormakt på väg att förlora i Afghanistan och efter snart tio års krigande talas det nu om att förhandla med talibanerna, men hur och om vad ska parterna förhandla? Människor och tros Hannes Fossbo berättar om talibanernas återkomst i Afghanistan och och frågar sig om rörelsen hålls samman av samma stränga islamistiska världsbild i dag som då de styrde landet 1996 - 2001?

50 människor förlorade livet i ett terrordåd i Vår Frus befrieslekyrka i Bagdad förra helgen. Kyrkan som är belägen i centrala Bagdad är en kaldeisk katolsk kyrka där 120 personer samlats för att fira mässa då militanta islamister rusade i i kyrkan under bibelläsningen och bland annat sköt en av de två prästerna vid altarringen. Massakern har väckt en förnyad diskussion om de kristnas situation i Irak och kristna ledare i Sverige kräver nu att ingen kristen irakiet får utvisas ur Sverige.Fader Adris Hanna, präst i Syriansk-katolska kyrkan i Stockholm, beskriver stämningarna bland anhöriga i Sverige där många bland annat kände en av de mördade prästerna.

Massakern har väckt en förnyad diskussion om de kristnas situation i Irak och kristna ledare i Sverige kräver nu att ingen kristen irakiet får utvisas ur Sverige. Samtidigt har ett brev från Europadomstolen till den svenska regeringen väckt ett viss hopp om att avvisningarna av irakier kan stoppas. Lyssna till rapporteringen i P1 Morgon:

Utrikeskrönikan kommer från New York där Sveriges Radios korrespondent Sten Sjöström reder ut skillnaden mellan den framgångsrika Tea Party rörelsen och den traditionella kristna högern i USA.

Biståndsorganisationen Islamic Relief kanaliserar svenskt bistånd och gåvor från muslimer i Sverige till bland annat översvämningsdrabbade Pakistan. Vilka fördelar och nackdelar finns det för en biståndsorganisation som arbetar med muslimska förtecken och vilken betydelse har Islamic Relief och andra trosbaserade organisationer för SIDA för att nå ut med hjälpen? Reportage av Kristoffer Morén, frilansjournalist och kommentar av Per Byman, SIDA.

Producent: Åsa F Vestergren, asa.f.vestergren@sr.se

Programledare: Tithi Hahn, tithi.hahn@sr.se