Höghastighetsjärnvägar, Obamas sista tal och konsten att skriva poesi

41 min
I dag funderar Thomas och hans bisittare Máret och Ingá Marja Steinfjell på om framtidens höghastighetsjärnvägar redan är passé, vem som blir USA:s nästa president och hur man platsar i Dagens dikt.

Máret och Ingá Marja Steinfjell lanserar snart sin nya talkshow i Sameradion. I dag är de med i programmet som Thomas bisittare.

Under 20 år ska vi bygga nya höghastighetsjärnvägar mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Malmö. Det berättade Sverigeförhandlarna i gårdagens program. Men är det 50 år för sent? År 2035 åker vi kanske i självkörande, elektriska bilar och fossilfria, miljövänliga flygplan. Riskerar höghastighetsjärnvägen att bli vår tids Göta Kanal? När den var färdig var den redan museal. Kommer höghastighetsjärnvägarna möta samma öde? Det ska Thomas ta reda på idag med hjälp av Maria Börjesson som är docent i transportsystem på KTH.

I natt höll Barack Obama sitt sista tal till nationen och Thomas tycker att det var retoriskt skickligt även om de många och långa konstpauserna har blivit ett jobbigt manér. Men den stora frågan nu är: vem kommer att efterträda Obama? Det verkar upplagt för överraskningar inför primärvalen och med oss i studion har vi Marcus Oscarsson som är politisk kommentator och USA-expert.

Dessutom, om du någonsin undrat hur man får in sina dikter i ett av Sveriges Radios äldsta program, Dagens dikt, så ska du lyssna idag! Producent Lena Birgersdotter är med och berättar hur urvalet går till.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Máret och Ingá Marja Steinfjell
Producent: Ulrika Lindqvist


Vill du höra av dig till oss?

Mejla nordegrenepstein@sverigesradio.se eller besök oss på Facebook