Psykobabblarna: Mental pseudoträning

20 min
Del 3 i serien Psykobabblarna. Om hur Riksidrottsförbundet under nästan tio års tid utbildade landslagstränare och elitidrottare i idrottspsykologi baserad på pseudovetenskapen kommunikologi.

Hundratals elitidrottare och landslagstränare har gått Riksidrottsföbundets utbildningar i idrottspsykologi. Där har de fått lära sig felaktigheter om hur kropp och hjärna samverkar.

Före detta landslagstränaren inom boxning, Katrin Enoksson, började gå Riksidrottsförbundets kurs i idrottspsykologi baserad på kommunikologi.

När hon började ställa kritiska frågor blev hon avrådd från att fortsätta utbildningen.

Peter Mattsson är verksamhetschef för idrott på Riksidrottsförbundet och är noga med att säga att förbundet sedan 2012 inte längre ger kurser baserade på pseudovetenskap. Han försvarar dock att så har skett, och kan ske igen, med att "det ligger i elitidrottens natur att testa metoder som ännu inte prövats av vetenskapen".

Kommunikologins grundare, Truls Fleiner och Jorun Sjöbakken, säger att de utbildat över tusen svenska idrottare i kommunikologi.

Flygsportförbundet och dess ordförande Bengt Lindgren var motståndare till att Riksidrottsförbundet ville ta bort kommunikologikurserna. Magnus Lindwall, professor i idrottsvetenskap på Göteborgs universitet, menar att kommunikologin har en förenklad syn på det mänskliga psyket och en stark tilltro till enkla metoder som modern idrottspsykologisk forskning tar avstånd ifrån.

Stefan Söderfjäll, doktor i psykologi, säger att en upplevd känsla av att en metod ger en positiv effekt inte är bevis nog för att metoden faktiskt fungerar. Psykologen Fredrik Sandin vittnar om hur elitidrottare som han behandlat för depressioner blivit sämre efter att först ha behandlats utifrån kommunikologiska idéer.