Den moderna kvinnan – skapad av mode, makeup och marknadsföring

54 min
"Den moderna kvinnan" är en person som både mode- och marknadskrafter gärna vill göra anspråk på, då hon anses vara en spjutspets in i framtiden, och inte minst till framtida försäljning.

"Den moderna kvinnan" (eller den nya kvinnan) är ett uttryck som en gång i tiden var både skrämmande och lockande, men som kom att bana väg för dagens kvinnor som självklart kan rösta politiskt, yrkesarbeta, gifta sig med en man, eller kvinna – och välja precis hur de vill klä sig, och sminka sig. I alla fall i Sverige. I år är det nittiofem år sedan kvinnor för första gången kunde rösta i riksdagsvalet, och därmed påverka samhället i stort. Det var 1921. Bakom låg en kamp för kvinnlig rösträtt som bubblat under flera år.

Sverige var inte först, men heller inte sist, med att fånga upp en global trend där kvinnor började göra sig hörda på ett helt nytt sätt. Men också sedda. För hand i hand med den politiska utvecklingen gick – förstås – stil. Man skulle till och med kunna påstå att kvinnors kläder och stil kom att bli några av de mest betydelsefulla bitarna i det pussel som började läggas då "den moderna kvinnan" började ta fart, och form. En ny form, bokstavligen.

Det är ingen tillfällighet att den franska modeskaparen Coco Chanel lanserade "den lilla svart", 1926. Det var till en början en enkel klänning, rakt skuren, med rundad hals och långa ärmar som kom att bli: "en sorts uniform för alla kvinnor med stil". Den kom också att bli en symbol för den nya moderna kvinnan som vid tiden för första världskriget hade gett sig ut i arbetslivet, rattade bilar, rökte cigaretter och behövde plagg som de kunde röra sig fritt i.

I veckans Stil tittar vi närmare på begreppet "den moderna kvinnan" och vad hon har symboliserat vid olika tidpunkter i historien. Vi undersöker också hur reklam har speglat kvinnors politiska framsteg genom historien. Vi frågar författaren och journalisten Gunilla Thorgren och modejournalisten Agnes Grefberg Braunerhielm vad "Den moderna kvinnan" betyder för dem. Och så pratar vi med den amerikanska mensaktivisten Kiran Gandhi.

Veckans gäst är Annina Rabe, kulturjournalist.