Försvarstrupper mot militant islam

45 min
EDL, English Defence League, har sen 2009 hållit manifestationer mot det som organisationen ser som en islamiseringen av Storbritannien. Deras aktioner har ofta lett till upplopp när våldsamma fotbollshuliganer förenat sig med islamkritikerna.

I helgen kommer EDL demonstrera i Amsterdam och det är första gången man beger sig utanför landets gränser. Frilansjournalisten Lisa Bjurwald har mött EDL anhängare och berättar i Människor och tro om organisationens mål och Sveriges Radios Londonkorrespondent Johan Prane berättar om EDLs aktioner i Storbritannien. 

Här kan du lyssna till ett tidigare Människor och tro reportage från september 2009 där vi besökte ett av Sverigedemokraternas antiislamiserinsgmöten och där en av de internationella gästerna var finansmannen Alan Lake som utpekas vara en av finansiärerna av EDL. I reportage från Malmö kan man bland annat höra hur Alan Lake ger rådet till den svenska publiken att utöka antimuslimska demonstrationer med fotbollssupportrar.

På söndag avgörs det vem som blir Braziliens nästa president efter den färgstarke Lula da Silva. Striden står mellan socialdemokraten José Serra och arbetarpartiets Dilma Rousseff. I den andra valomgången har abortfrågan, som har en religiös dimension i det övervägande katolska Brazilien, fått stor betydelse.  Frilansjournalisten Henrik Brandao Jönsson, journalist stationerad i Rio de Janeiro berättar om retoriken i valet.

"Det finns inget judiskt folk. Hela konceptet med den judiska exilen är en etnocentrisk myt som hotar förgöra Israel ", i alla fall enligt författaren och historieprofessorn Shlomo Sand, som är en kontroversiell kritiker av de myter som ligger till grund för staten Israel. Nu är han på Sverigebesök för att lansera sin senaste bok "Skapandet av det judiska folket" och Människor och tros Anneli Rådestad har träffat honom.

Utrikeskrönikan kommer från Sveriges Radios sydeuropakorrespondent, Alice Petrén.

I veckan har Sveriges katolska stift lanserat en ny Beredskapsplan för att förhindra sexuella övergrepp mot barn och ungdomar. I skuggan av pedofilskandalerna försöker Sveriges Unga Katoliker värva fler medlemmar. Vi har besökt en av deras ledarutbildningar och talar med ordförande Alexander Kegel om förbundets förhållande till kyrkan och dess konservativa hållning i frågor som rör sexualitet och samlevnad.

Reportage från ledarskapsutbildningen i Västerås.

Programledare: Tithi Hahn, tithi.hahn@sr.se

Producent: Åsa F Vestergren, asa.f.vestergren@sr.se