Morgondagens krig idag

68 min
P3 Kultur 20101031 Programledare: Johanna Koljonen Producent: Tommie Jönsson Nördorama med Johanna Koljonen. P3 Kultur pratar obemannade farkoster och beväpnade robotar, cyberattacker på kärnkraftverk och Iron Man-rustningar på amerikanska soldater. Det låter som framtidskrig ur en science fiction-film. Men det är verklighet redan idag. Popkulturanalytikern Billy Rimgard är bisittare. Författaren och filosofen Anna-Karin Selberg pratar om krigets myter och homoerotik med bakgrund i hennes roman Skymning över Al-Omistan, som förtjänar att tämplas som en samtida klassiker. Brittiske satirikern Chris Morris berättar om oväntade lustigheter i terroristens vardag som han upptäckte medan han undersäkte medan han skrev manus till den festivalaktuella självmordsbombarkomedin Four Lions. P3 Kultur tar också en fika med världens just nu mest populäre svensktalande tv-kändis, Shakeb Isaar, nybliven programledare för Afghan Star. Shakeb tecknar en bild av ett Kabul vi sällan läser om, med sushib

P3 Kultur pratar obemannade farkoster och beväpnade robotar, cyberattacker på kärnkraftverk och Iron Man-rustningar på amerikanska soldater. Det låter som framtidskrig ur en science fiction-film. Men det är verklighet idag, vilket vi på redaktionen tycker kanske var värt lite större rubriker. Kanske till och med så kallade krigsrubriker. Och kanske lite eftertanke också? Vi bjöd in popkulturanalytikern och P3 Kultur-favoriten Billy Rimgard (från poddprogrammet ) till ett tankfullt samtal om vad det egentligen innebär för krig och fred att slåss via videoskärmar och med hjälp av robotar.

Deltar i samtalet gör också författaren och filosofen Anna-Karin Selberg, vars roman Skymning över Al-Omistan är den svenska krigslitteraturens stora samtidsklassiker. Den är också homopornografisk och befattar sig med krigets myter – vi pratar om hur och varför!

Vi ringer den brittiske satirikern Chris Morris, vars självmordsbombarfars Four Lions är aktuell på Stockholms Filmfestival. Vad lär man sig av att researcha terrororganisationer i humorsyfte – och hur motiverar man alls att göra en sådan film?

P3 Kultur tar också en fika med världens just nu mest populäre svensktalande tv-kändis, Shakeb Isaar, programledare för Afghan Star. Vi följer honom till flygplatsen när han efter fem års flyktingskap i Sverige återvänder till Afghanistan – och möter honom igen då han har återvänt för att snacka om hur vardagen egentligen ser ut i dagens Kabul.

Dessutom samlas Boxcirkeln för ett samtal om fotboll, hjältemod och sexuell dubbelmoral i Dillon, Texas, när avsnitten 6-9 av första säsongen av Friday Night Lights äntligen dissekeras.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  SÄKERT! - FREDRIK
  Album: FREDRIK
  Kompositör: HENRIK OJA
  Bolag: RAZZIA RECORDS
 • 14.11
  FOO FIGHTERS - EVERLONG
  Album: THE COLOUR AND THE SHAPE
  Kompositör: DAVE GROHL
  Bolag: RCA
 • 14.19
  NIKI THE DOVE - DJ, EASE MY MIND
  Album: DJ, EASE MY MIND
  Kompositör: MALIN DAHLSTRÖM
  Bolag: RECORD COMPANY TEN
 • 14.26
  Kabul Dreams - I wanna Run Away
  Kompositör: Uppgift Saknas
  Bolag: MUSIC CUE
 • 14.34
  HELICOPTER - HELICOPTER
  Album: HELICOPTER
  Kompositör: BRADFORD COX
  Bolag: 4 AD
 • 14.42
  SALEM - TRAPDOOR
  Album: KING NIGHT
  Kompositör: OKÄND
  Bolag: SONY
 • 14.50
  SPRAGGA BENZ - STAYS THE SAME
  Album: STAYS THE SAME
  Kompositör: OKÄND
  Bolag: SR-PROMOPORTALEN
 • 15.06
  JANELLE MONAE - COLD WAR
  Album: THE ARCHANDROID
  Kompositör: NATHANIEL (3) IRVIN, CHARLES (2) JOSEPH, JANELLE ROBINSON
  Bolag: BAD BOY
 • 15.14
  KANYE WEST - RUNAWAY
  Album: RUNAWAY
  Kompositör: OKÄND
  Bolag: ROC-A-FELLA
 • 15.22
  DEATH CAB FOR CUTIE - SOUL MEETS BODY
  Album: SOUL MEETS BODY
  Kompositör: BENJAMIN GIBBARD
  Bolag: ATLANTIC
 • 15.30
  THE NAKED AND FAMOUS - YOUNG BLOOD
  Album: YOUNG BLOOD
  Kompositör: AARON SHORT, THOMAS POWERS, ALISA XAYALITH
  Bolag: SOMEWHAT DAMAGED
 • 15.38
  ROBYN - HANG WITH ME
  Album: ABSOLUTE DANCE AUTUMN 2010
  Kompositör: KLAS ÅHLUND
  Bolag: EVA
 • 15.46
  DEPORTEES - UNDER THE PAVEMENT - THE BEACH
  Album: UNDER THE PAVEMENT - THE BEACH
  Kompositör: DEPORTEES
  Bolag: EMI