Kött

42 min
Kosmo har tema kött. Om vår vilja eller ovilja att stoppa det i oss, om när köttet tas ut ur djur och blir konst och om köttet som symbolen för liv och död.


Om tjugo år kommer vi inte att ställa frågan: varför äter du inte kött, utan varför äter du kött. Det säger succéförfattaren Jonathan Safran Foer. Han drar paralleller med rökningen som idag ses som avvikande och allt mer tabu. Snart kommer vår syn på vårt köttätande att ifrågasättas på samma sätt. Efter två uppskattade romaner Allt är upplyst och Extremt högt och otroligt nära översatta till 36 språk gjorde Jonathan Safran Foer något ganska oväntat - han reste land och rike runt, intervjuade slaktare och bönder, forskade, läste statistik och skrev under tre års tid på en journalistisk debattbok om varför han valt att sluta äta kött. Eating Animals heter boken och har just kommit i pocket på engelska. Det var när han skulle få sitt första barn som han på allvar började fundera på vilken mat han själv åt. Var kom middagens kött ifrån? Hur hade djuret levt innan det skulle tuggas av hans fru och barn? Trots att all fakta (och de är många!) är framtagna med journalistiska metoder kallar han boken en berättelse och fiktion. Marie Lundström har varit i New York för att träffa författaren Jonathan Safran Foer.

Karsten Thurfjell tittar närmare på köttets historia inom konsten - från Rembrandt till Marina Abramovic och Sam Taylor Wood.  

Hör också den brittiska konstnären Polly Morgan som har gjort sig ett namn på konstscenen genom att använda sig av uppstoppade djur i sin konst. Det hela började med att hon själv ville ha ett uppstoppat djur hemma, men eftersom de skulpturer hon såg alla var ganska traditionella eller sjaviga bestämde hon sig för att gå en kurs i taxidermi (konsten att konservera och stoppa upp döda djur). Hon värjer sig mot tolkningen att hennes skulpturer skulle idealisera naturen och måla ut människan som en särskilt grym varelse. Vi är djur och vi har instinkter som det är bra att vi att vi lägger band på. Men att till exempel äta kött är något naturligt för oss, säger hon. Hedvig Weibull har mött Polly Morgan i London.

Och så berättar Marcus Lindén om hans pjäs Djur som dör som är den första delen i Riksteaterns nya dokumentära serie Rapporter där ny dramatik på kort tid tas fram med journalistiska metoder och med teatern som uttryck.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl