Samvetsfrihetens gräns

45 min
Enligt en ny Europarådsresolution kan inte bara vårdpersonal utan hela vårdinstitutioner vägra utföra aborter. "Ingen person, sjukhus eller institution ska kunna tvingas, hållas ansvarig eller diskrimineras på något sätt för att man vägrar utföra, underlätta, assistera eller utföra abort" eller "någon handling som kan orsaka döden för ett mänskligt foster eller embryo," lyder ett par formuleringar ur resolutionen.

Hur påverkas den abortliberala svenska sjukvården av resolutionen? Var bör man dra den etiska gränsen mellan fostrets rätt till sitt liv och kvinnans rätt till sin kropp och hur hör hälsopolitik och religionsfrihet samman?

Samtal med Åsa Regnér, RFSU, Christina Doctare, läkare och kristdemokrat och Kristina Gemzell, gynekolog.

Efter valfiaskot har alliansens minsta parti genomgått en ordentlig självrannsakan, men de svenska Kristdemokraterna är inte ensamma om att tappa i väljarstöd. Efter att ha skördat stora framgångar i slutet av 90-talet går Kristdemokraterna i hela Skandinavien kräftgång. Har de svenska Kristdemokraterna något att lära av systerpartierna i Norge och Danmark? Blåser det moralliberala vindar eller finns det andra förklaringar till utvecklingen? Hör Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Japans författning anses vara en av världens striktaste när det gäller åtskillnaden mellan stat och religion vilket lett till att religiösa organisationer har haft en aktiv, men begränsad roll i den japanska politiken sedan andra världskriget. Frilansjournalisten Katarina Björcke besöker två religiösa organisationer som rör sig i den japanska politiken. Håller den stränga separationen på att luckras upp?

Mediaskugga har fallit över Irak, men vardagen för många av landets invånare präglas fortfarande av våld, kidnappningar och förtryck.Nu har författaren och den prisbelönte journalisten Nuri Kino tillsammans med kollegan David Kuchner skrivit spänningsromanen "Gränsen är dragen" för att sätta ljus på kampen om oljan och vad de beskriver som en etnisk rensning av assyrier och andra kristna irakier. Hör Nuri Kino i Kvartsamtalet om den nya boken och hans egna assyriska rötter.

Veckans Utrikeskrönika kommer från Bryssel och är signerad Jens Möller.

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sr.se 

Producent: Anneli Rådestad anneli.radestad@sr.se