"Varför får jag inte gråta?"

29 min
- Som pojke ska man bli stor och stark, gilla dinosaurier och skjuta, berättar Valter Wagner Zethrin, 12 år. För Amir Naowha, 17 år, är manligheten allt. Han har sina rötter i Afghanistan där den nationella identiteten är manlig stolthet. - Mitt land har alltid varit i krig och det är unga killar som krigar. Här kan man skämta bort det där med manlighet, men där är det på allvar. Tre pojkar pratar manlighet och våld och hur man kan ta sig ur en stenhård könsroll. Ett program av Manuel Cubas i Tendens tema: "Är manlighet en folksjukdom?"

Harry Pyraja Berg är 10 år och funderar på varför han inte gillar att gråta framför andra.

– Det är pinsamt att gråta, man tror att andra kommer att tycka att man är mesig, förklarar Harry.

När Harry var liten var det viktigt att välja rätt lekar för att inte betraktas som tjej. Man skulle bli grabbig.

– Jag skulle vilja leka med både killar och tjejer och med samma saker. Det skapas inte bråk och man blir sams, tror han.

Mansidealet skapar en inre konflikt hos många pojkar. Den styr vilka val som pojkar får göra i sin vardag. Hur mycket kan en pojke förhandla med detta ideal?

Valter Wagner Zethrin som är 12 år har fått mycket stöd från sin mamma för att kunna hantera pressen till att bli en man. Istället från att känna sig tvungen till att vara på ett visst sätt vill han att alla dörrar ska hållas öppna och att man ska få välja fritt vilken väg man ska ta.

– Jag tycker att det synd om killarna, det är ju inte jämlikt. Vi förlorar på vår kreativitet, menar han.

Upplevelserna av att växa upp i flera samhällen kan skapa en ytterligare utmaning i utvecklingen av pojkars identitet. Man måste förhålla sig till flera mansideal.

17-årige Amir Naowha kom till Sverige som 11-åring från krigshärjade Afghanistan. Han känner att många blickar i båda samhällen riktas mot honom.

– Där är det alltid bråk. Man måste försvara sin manlighet genom att slåss, berättar Amir.

För vidare läsning:

Att göra kön: om vårt våldsamma behov av att vara kvinnor och män av Heléne Thomsson, Ylva Elvin-NowakHur manliga är dina manliga förebilder?