P1 Kultur fredag 22 januari

59 min
Vi tar ett grepp på techindustrin som stoff i Drömfabriken. Vi diskuterar bioaktuella filmen "Steve Jobs" och får träffa både manusförfattaren Aaron Sorkin och skådespelerskan Kate Winslet.

Bakom den nya filmen om Steve Jobs står Oscarvinnaren Danny Boyle efter ett manus av en annan Oscarsvinnare, dialogmästaren Aaron Sorkin.

Michael Fassbender spelar huvudrollen, och han får sällskap av namn som Kate Winslet, Jeff Daniels och Seth Rogen.

Filmen visades på Londons filmfestival, där vår reporter Karin Svensson träffade både Sorkin och Winslet.

Och apropå den geniförklarade Steve Jobs, så handlar dagens OBS-essä om vem det egentligen är som driver utvecklingen framåt. Är det verkligen enskilda personer eller kollektiva processer? Och vilken roll har konst och kultur som förutsättningar för teknisk utveckling. Historikern och frilansskribenten Rasmus Fleischer har bland annat läst boken "Innovatörerna" av Walter Isaacson - samme man som skrivit den Steve Jobs-biografi som ligger till grund för den nu bioaktuella filmen.

Dessutom: kulturkorrespondenten Lisa Bergström rapporterar från Sundancefestivalen i skidorten Park City i Utah USA, som kommit att identifieras som "the home of independet movies" (de oberoende filmernas paradis). I år kommer bland mycket annat Spike lee att premiärvisa ännu en dokumentär om Michael Jacksson. Den heter "Michael Jackson's Journey From Motown to Off the Wall".

Det blir även ett möte med skådespelaren Paul Dano ("Little Miss Sunshine" och "There Will Be Blood") som är bioaktuell i regissören Paolo Sorrentinos nya långfilm "Youth" som utspelas på en lyxigt hotellresort i Schweiziska alperna. P1 Kulturs Saman Bakhtiari träffade Paul Dano efter världspremiären av "Youth" under förra årets Filmfestival i Cannes.

Programledare: Roger Wilson