Utfrågning av nya Eko-chefen, ljudbokens hemlighet och fågelsång

41 min
Vilket är Olle Zachrisons mål nu när han blivit ny chef för Ekot? Vi frågar oss varför det går så bra för ljudboken i vårt land. Och så vill Thomas ha reda på om fenomenet "min koltrast" existerar.

I dag hälsar nya chefen för Ekot, Olle Zachrison, på hos Nordegren & Epstein. Han utsågs samma dag som vi diskuterade varför Sveriges Radio var så sena på bollen i bevakningen av terrordåden i Paris. Då sa vi att Olle Zachrisson har mycket att ta itu med. Hur tänker han använda sin erfarenhet från de stora dagstidningarna till att vässa Ekot?

Thomas retar sig på att Utrikesdepartementet och Folkhälsomyndigheten inte ger mer handfasta råd till kvinnor i fertil ålder om hur de ska se på risken att bli smittade av zikaviruset, som kanske kan orsaka allvarliga fosterskador.

Finns det fog för att kalla en koltrast för "sin"? Går det att känna igen en specifik individ, och kommer de verkligen tillbaka till samma plats år efter år? Vi kallar in Anders Wirdheim, informationsansvarig i Sveriges ornitologiska förening som får svara. 

Av någon anledning går det väldigt bra för ljudböckerna i Sverige (till skillnad från e-böckerna). Hur kommer det sig? Tove Leffler, chefredaktör för tidningen Svensk Bokhandel, presenterar sin förklaringsmodell för detta. 

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Estrid Bengtsdotter