Årskrönika och skotträdda hundar

26 min

Nyfiken på allt som VBV gjorde förra året? Här är ett axplock av året som gått! Hundpsykologen berättar hur du tränar din skotträdda hund på långsikt men ger även några sista-minuten-tips.

Ett helt år med nya händelser, upplevelser och ögonblick i Vår Bästa Vän är nu förbi, VBV-gänget tillsammans med lyssnarna summerar det gångna året och lyssnar på året som gått.

- Första gången jag hörde ert program var i år. En vän tipsade om ett av era "Hunden i människans tjänst"-avsnitt i Sveriges Radio-appen. Nu har jag ETT avsnitt kvar innan jag har lyssnat på alla, jag som är van att lyssna på er varje gång jag kör till och från jobbet vet inte hur jag ska fördriva tiden sen när jag lyssnat klart, säger lyssnaren Paula Lindquist.

För många hundar är smällare och raketer runt nyår, valborg och påsk de svåraste tiderna på året. Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin samtalar med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt om hur man kan träna bort hundens rädsla och ringer även veterinären Lotta Möller som berättar om metoder som medicinering. 

- Ett beteende föregås alltid av en känsla, innan hunden flyr eller reagerar så måste vi blixtsnabbt fånga känslan och skapa en annan association. Har man en hund som är hungrig så kan man använda sig av hundens hunger för att ändra känslan, men har man en hund som blir panikslagen så är det för sent. Det kanske är så att man inte ens kan göra något åt hundens rädsla, säger poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista