Nekad färdtjänst – fånge i sitt hem

24 min
Lennart, 67, har hjärtproblem och kraftig synnedsättning. Han drömmer om en spontan fika, eller att kunna simträna i den lokala simhallen. Men utan färdtjänsttillstånd är han fast hemma.

Nyligen kom en uppmärksammad dom från Förvaltningsrätten i Stockholm där en 21-årig blind man man nekades färdtjänsttillstånd. Rätten ansåg att han borde kunna åka kollektivt istället. 

Högsta förvaltningsdomstolen prövade inte domen, vilket enligt forskare och funktionshinderorganisationer riskerar att få stora konsekvenser för personer med funktionsnedsättning. 

Nu har regioner börjat neka blinda och synskadade färdtjänst.

Vilka blir konsekvenserna för den enskilde när rätten till färdtjänst stramas åt?

Vi får också möta pianisten och läraren Micke, 36 som efter att ha drabbats av en hjärntumör och en stroke börjat jobba igen. Sen han fick sitt färdtjänsttillstånd indraget måste han ta sig till jobbet via kollektivtrafiken, ofta i rusningstrafik.

Hör också Anna Quarnström, förbundsjurist på Synskadades riksförbund, Andreas Pettersson, lektor i offentlig rätt på Södertörns högskola och Tomas Eneroth, infrastrukturminister med ansvar för färdtjänsten.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.36
  Menahan Street Band - The Traitor
  Album: Make The Road By Walking
  Bolag: Daptone Records
 • 10.36
  Wizard - Poppin'
  Album: Lobster Music Vol.3
  Bolag: WizardBeats
 • 10.57
  Marcus Bagala - Boxes: It Seems Forbidden
  Album: Material
  Bolag: Marcus Bagalà