Katarina Hahr möter ståuppkomikern Özz Nûjen i ett samtal om respekt

29 min
"Jag var fem år när en läkare tryckte en vaccinspruta i armen på mig och sa ”de här jävlarna dör inte ut”. Det glömmer jag aldrig. I ett fascistiskt samhälle sprider sig ondskan", säger Özz."

Özz Nûjen berättar för Katarina Hahr att sista gången han återvände till sin hemby var han 16 år. Sen blev militärens förtryck för hårt. – Du kommer till en punkt då du antingen måste hjälpa militären och bli deras kontraktsmördare eller så måste du gå med i gerillan, och oavsett så dör du.

Özz Nûjen berättar också om sin ständiga hemlängtan.

– Exilen gör något med en. Jag längtar efter Kurdistan, efter gatorna, luften, hästarna, blommorna… men jag vet inte egentligen vad det är och vad som finns kvar. Özz Nujen tycker att ordet respekt kan var otäckt.

– Det kan användas som ett vapen för att begränsa den andra och det är inte respektfullt, säger han.


OBS: En logotyp på Özz Nûjens tröja retuscherats bort i den här bilden. Detta har väckt uppmärksamhet i sociala medier och många undrar och ifrågasätter varför. Public Service får inte syssla med otillbörligt gynnande, vilket innebär att vi inte visar upp några företagsnamn, varumärken eller logotyper.  

I ett tidigare inlägg om det här programmet delade vi även en video, som vi nu valt att ta bort på grund av att logotypen syntes.

– Det var olyckligt att vi inte meddelade det här till Özz vid fototillfället, säger Marie-Jeanette Löfgren, programchef för Samhällsredaktionen.