Cissi Wallin om ADHD, OCD och mediciner

36 min
"Det är som att vara en rund boll som ska ner i ett fyrkantigt hål." Så beskriver bloggaren, skribenten och programledaren Cissi Wallin att det är att leva med ADHD och samtidigt klara av vardagen.

Sedan Cissi Wallin fick sin ADHD-diagnos, för ca åtta år sedan, har hon ätit olika typer av mediciner för att må bättre psykiskt. I början hade en del ångest inför det, men idag har hon tänkt om.

– Det är så många som är okunniga och inte heller vill läsa på om psykisk ohälsa. Till exempel folk som tror att man kan yoga, gå i skratterapi, eller gå på en diet, så blir det bättre. Det kanske funkar för några, men har man en kronisk obalans av kemiprylar i huvudet så funkar inte det. Och många får ju ett betydligt värdigare liv av att äta medicin, så varför ska man skämmas över det?

Fördomar och okunskap kring psykisk ohälsa

I Psyket pratar hon och Emmy Rasper om pressen som finns på människor med psykisk ohälsa, men också om fördomar.

– När folk säger "ADHD är en trenddiagnos nu för tiden", då drar det ihop sig i mitt inre. Man kanske inte menar något illa, men det skadar så mycket. Det man indirekt säger är att "det du har och lever är med, det är inte värt att ta på allvar det är bara en trend".

Cissis vision är ett samhälle där utgångsläget är att ingen är normal, utan att alla har olika variationer.

– Jag önskar att man inte utgår ifrån att människor inte har några problem och jag hoppas att man ska vara försiktig med att berätta för folk hur de ska må. Man slår knut på sig själv för att försöka må bra, och sen mår man dåligt för att man mår dåligt och för att man borde vara "normal".