Gabriel Wikström: Jag var rädd för att jag skulle köra på någon

35 min
För några år sedan hade Gabriel Wikström (S) en utmattningsdepression, åt medicin och var sjukskriven. Idag är han ansvarig minister för hur vården för dem med psykisk ohälsa fungerar.

Han är född 1985 och är Sveriges folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. För några år sedan mådde han dåligt psykiskt och tillslut blev stressen och pressen för stor.

– Vändningen kom när jag var ute och körde bil och blev rädd för att jag skulle köra på nån, då sökte jag akut och blev hänvisad till psykiatrin.

Där träffade Gabriel en läkare som gav honom diagnosen utmattningsdepression och det tog två år innan han kände sig helt återställd. Idag jobbar han mer än nånsin men säger att han har lärt sig sätt att ändå få livet att gå ihop.

Viktigt att vara öppen med sin psykiska ohälsa

I Psyket pratar han och Emmy Rasper om vikten av att själv vara öppen med sin psykisk hälsa men också om varför det kan vara svårt.

 – Det ligger så nära till hands att man blir betraktad som galen, eller att man inte klarar av sitt liv eller de krav och förväntningar som finns.

När han, i samband med att han blev minister, pratade om sina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa var det en del som tyckte att det var en dålig idé.

 – De sa "ska du verkligen göra det, tänk på din politiska karriär" Bara det visar ju på att vi har ett problem. Om inte jag kan berätta om min psykiska ohälsa som ansvarig minister hur ska då en 11-åring våga prata om det?

Som folkhälso- och sjukvårdsminister vill han bli ihågkommen för tre saker angående psykisk ohälsa.

1. Att frågan kommer högre upp på den politiska dagordningen.

2. Att vi bryter det stigma som finns kring psykisk ohälsa.

3. Att vi har ett samhälle och system som kan möta människor i alla faser av psykisk hälsa eller ohälsa, inte bara när man är riktigt sjuk utan även när man är lite sjuk eller innan man har blivit sjuk.