Kvinnokroppen

42 min
Kosmo har tema kvinnokroppen.

Två områden där kvinnokroppen bokstavligen är själva spelplanen för vem som har rätten att bestämma är prostitution och nu på senare år även frågan om surrogatmödraskap.
På senare tid har dessa två frågor allt mer förts samman och en stark röst i debatten är journalisten Kajsa Ekis Ekman som precis kommit ut med boken Varat och Varan. Den handlar om när kroppen, varan, skiljs från jaget, varat, och när kroppen blivit något som det köpslås om. Det kan handla om att köpa en kvinnas kropp för att ha sex med henne eller hyra en kvinnas kropp för att hon ska fungera som livmoder till det barn man själv av olika anledningar inte kan föda. Debatten om surrogatmödraskap är laddad. En möjlighet för barnlösa att få egna biologiska barn, menar vissa. Ett utnyttjande av fattiga kvinnor, menar andra.
Cecilia Blomberg har tittat närmare på debatten och träffat Kajsa Ekis Ekman.

Hör också den amerikanska feministikonen och juridikprofessorn Cathrine MacKinnon som sedan 70-talet har arbetat med frågor kring kön, sexualitet och brott. Från att ha haft porrindustrin som främsta fokus arbetar hon idag med frågor kring sexuellt våld som vapen i krig. Hon är idag Internationella brottsdomstolens rådgivare i genusfrågor.

Kosmo har också träffat Unity Dow, författare till fyra romaner och den första kvinnliga domaren i Botswanas högsta domstol. Hennes böcker kretsar kring barns och kvinnors rättigheter. Hon skriver om fattigdom, tonårsvåldtäkter och aidsepidemin och om Botswanas vardagsliv.

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén ger oss en inblick i det som kan kallas nyorientalism  - Västs kittlande intresset för vad arabiska kvinnor har på sig under sina svarta slöjor.

Och så har Mikael Timm närmat sig konsten med den manliga blicken som utgångspunkt.

Uppläsare i programmet: Chrsiter Söderqvist, Monica Bergmark.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl