Bostadsattack och pressen som pressar stjärnorna

35 min
Ministerkritik mot Svenska Dagbladets bostadsattack. Vi har pratat med skidstjärnan Charlotte Kalla om hur medietrycket drabbar sportslig prestation. Och en texttjuv som går lös i bygden.

Svenska Dagbladets bostadsbråk med ministern
Vi hade fel, men vi kanske kommer att få rätt. Innan dess ändras ingenting. Ja, så kan vi sammanfatta Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karéns svar på försvarsministerns begäran om rättelse. Detta efter tidningens publiceringar om hans bostad i Stockholm.

Allt började i onsdags. Svenska Dagbladet skrev då att försvarsministern fått en lägenhet från militärhögskolans bostadsstiftelse. Detta, enligt tidningen, trots att stiftelsen endast får dela ut lägenheter till anställda i försvaret eller elever vid försvarshögskolan.

Men det visade sig snabbt att tidningen inte hade full koll på reglerna. Att den dessutom publicerat bilder på bostaden fick ministern att explodera i ett argt brev.

Lasse Truedson stämde igår träff med chefredaktör Fredric Karén. Ser inte tidningen risken med att hänga ut ett statsråds bostad? Och varför backar inte tidningen från det som är uppenbart fel, även om dom i framtiden kanske kommer att till viss del få rätt?


Mediers frågor kan väcka negativa tankar hos elitidrottarna
Få har missat veckans rubriker om att skidåkaren Charlotte Kalla under förra helgens tävlingar abrupt lämnade en intervju med SVT. Det visade på ett så tydligt sätt att media, som ju på många sätt är elitidrottens viktigaste partner, också kan bli en tung belastning.

Det är ju en ständigt skör balansgång. Publiken och annonsörernas intresse ska vägas mot stjärnornas fokus på den egna sportsliga prestationen.

Redan innan skidsäsongen startat intervjuade vår reporter Jonna Westin Charlotte Kalla om just den här dragkampen. Pressar svenska medier idrottsstjärnorna för mycket? Vilket ansvar har sportstjärnor att vara tillgängliga? Och vad är risken när idrotten, som ju är helt beroende av publikens intresse, sluter sig när det är som mest spännande?

Reporter Jonna Westin.

Jack Werner hatar snackisar i sociala medier
Vår krönikör Jack Werner har länge gått runt och retat upp sig på en allt mer frekvent använd formulering i nyhetsflödet. En formulering du med all sannolikhet känner igen.

En texttjuv går lös i Sörmland
Ett eget nyhetsarbete är en tidnings själ. Att vara källan som berättar om vad som händer, inte källan som berättar vad andra redan berättat. Grundläggande ja, men det här aktualiserades i veckan.

Tjuvarna i Mariefred, ja så kallade Eskilstunakuriren sin konkurrenttidning Måsen. En tidning som kommer ut en gång i veckan, har 2,9 miljoner kronor i presstöd och trycks i en upplaga om 3 100 exemplar.

Tjuvanklagelsen går ut på att Måsen systematiskt, under flera år, kopierat nyhetsartiklar från kurrirens systertidning i Strängnäs. Enligt tidningen ett solklart brott mot upphovsrätten som nu riskerar att bli rättsak.

Vi skickade vår reporter Tonchi Percan för att ta reda på om det går en tjuv lös i Sörmland.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.07
  Gordon Tracks, Hugo Ferran, Air (Fra) - Playground Love
  Album: Playground Love
  Kompositör: Jean-Benoit Dunckel, Nicolas Godin, Gordon Tracks
  Bolag: Record Makers
 • 11.26
  Lykke Li - No Rest For The Wicked
  Album: No Rest For The Wicked
  Kompositör: Björn Yttling, Lykke Li Zackrisson
  Bolag: Warner Bros
 • 11.29
  Vitamin String Quartet - Oh La la
  Kompositör: Vitamin String Quartet
 • 11.36
  Gordon Tracks, Hugo Ferran, Air (Fra) - Playground Love
  Album: Playground Love
  Kompositör: Jean-Benoit Dunckel, Nicolas Godin, Gordon Tracks
  Bolag: Record Makers