Vi analyserar de kulturella biprodukterna av årets valrörelse

61 min
Sedan Almedalsveckan i juli råder ett mentalt undantagstillstånd i landet. Allt handlar om valet. Vi bombmattebombas av utspel, opinionsundersökningar och smilande affischkonst. I vi vandrar runt i ett kollektivt feberrusigt tillstånd där kampanjlåtar ekar, fåfänga försök att göra satir av en redan superskruvad verklighet landar platt på marken och där varje läskunnig person har blivit sin egen retorikexpert. Det är minst sagt lite snårigt just nu. Men till er hjälp kommer nu P3 Kulturs valdagspecialare, där vi analyserar hela den kulturella outputen av årets valrörelse.

P3 Pops Sara Martinson och Aftonbadets rockkritiker Markus Larsson kommer till studion för att agera musiktribunal och döma vilken valkampanjslåt som stått för de största brotten mot musiken och hela mänskligheten.

P3 Kulturs Caroline Lagergren granskar underhållningsutbudet på kvällens valvakor. Vilken musik kommer att ackompanjera kvällens firande eller sörjande? Vilka artister bokas av vilka partier? Vilka kör med afrikansk dans, och vilka nöjer sig med barpianist? P3 Kultur ger svar.

Dramatikern och författaren Louise Boije af Gennäs just nu dubbelt aktuell, dels med romanen Högre än alla himlar och dels med politikerdramat Kvinna klädd i solen, som spelas på Stockholms stadsteater. Och den pjäsen, med sin både komiska och sorgliga skildring av nutidens politiker, pratar vi om med henne.

Komikern Agneta Wallin, en grundarna till den politik- och samhällsinriktade comedyklubben Lobbyn i Stockholm, kommer till studion med en topp fem-lista över de händelser som varit allra svårast att göra satir av, eftersom de redan i verkligheten varit så snurriga att de verkat påhittade av Ricky Gervais. Hur känns det egentligen för en satiriker att gå till jobbet i en tid när socialdemokrater på fullt allvar skriver debattartiklar om ”butlerliknande tjänster i tunnelbanan”?

Sonja Schwarzenberger är programledare och Roger Wilson är bisittare i P3 Kulturs egen demokratifest, som ger er svaret på vad som uppnått  kulturell verkshöjd i årets valrörelse.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  TRICKY - MURDER WEAPON
  Album: MURDER WEAPON
  Kompositör: NOEL PHILLIPS
  Bolag: DOMINO
 • 14.22
  TOVE STYRKE - MILLION PIECES
  Album: MILLION PIECES
  Kompositör: LYKKE LI ZACHRISSON, ADAM OLENIUS
  Bolag: EPIC
 • 14.41
  Jakob Hemming - Sverige jobbar
  Kompositör: Jakob Hemming
 • 15.00
  Andres Esteche - Robin Hoods vänner
  Kompositör: Uppgift Saknas
 • 15.19
  Kartellen - Bort med alliansen
  Album: Bort med alliansen
  Kompositör: Mack Beats
 • 15.38
  Hometwon Alliance - Change is on the way
  Kompositör: Håkan Lindh