Att gripa in

55 min
Ett rådigt ingripande i rätt ögonblick kan avgöra en människas liv. Ändå tvekar många inför att gripa in och blanda sig i när man ser en okänd person som verkar vara i knipa.

Rädsla för att själv råka illa ut och osäkerhet inför hur situationen ska tolkas kan vara skäl till att man bara går förbi istället för att gripa in. Forskarna kallar det för åskådareffekten, när människor väntar sig att någon annan ska ta första steget att gripa in. Men det går att öva sin förmåga till civilkurage, möt Jens Molander och Frida Ekelund som vill träna oss i att gripa in i spända situationer genom avledande manövrar. 

Veckans Kropp & Själ är ett direktsänt telefonväkteri där du kan dela med dig av egna erfarenheter av att gripa in eller att avstå.

Ring in till det direktsända programmet på: 08 215 216, slussen öppnar tisdag kl 10.00. Eller maila oss på kropp@sverigesradio.se

Gäster i studion är Misse Wester, forskare i psykologi och kriskommunikation vid KTH och Brian Palmer, socialantropolog och forskare vid Uppsala universitet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Thomas Newman - American Beauty
    Album: American Beauty
    Kompositör: Thomas Newman
    Bolag: Dreamworks Records