Är islamismen en fascistisk ideologi?

15 min
Johan Lundberg, chefredaktör för tidskriften Axess, om varför han menar att Paul Bermans bok "The flight of the intellectuals" är viktig läsning. Johan Lunderg anser bland annat att det finns en asymmetri i debatten kring den kände samhällsdebattören Tariq Ramadan.

Namnkunniga intellektuella strider mot varandra i debatten om islam i Europa: den starkt islamkritiska, somaliskfödda Ayan Hirsi Ali anklagar väst för feghet;  den holländske författaren Ian Buruma och den brittiske historikern Timothy Garton Ash menar att det är hätskheten i debatten om islam som är ett hot mot yttrandefriheten.

Tariq Ramadan, bosatt i Geneve, har i många år förespråkat en europeisk form av islam.  Ramadan respekteras av Garton Ash och Buruma, men anklagas för att tala  med kluven tunga av Paul Berman: amerikanen, som i sin senaste bok The Flight of the Intellectuals beskriver islamism som en fascistisk ideologi.

I Obs idag anser Johan Lundberg, chefredaktör för tidskriften Axess, att Bermans bok The Flight of the Intellectuals är viktig läsning för att den försöker rätta till nuvarande ideologiska obalans där liberaler utmålas som extremister och de som sympatiserar med antidemokratiska ideologier istället får stöd.

Litteratur:
Paul Berman: The Flight of the Intellectuals Melville 2010
Paul Berman: Terror and Liberalism, W. W. Norton & Company, 2004
Tariq Ramadan:  Att vara europeisk muslim, Alhambra 2004
Tariq Ramadan: What I Believe, Oxford University Press, 2010