Allt glesare mellan poliser i glesbygd

24 min
Ska människor i glesbygd ha samma tillgång till polisen som människor i stan? Och kan man förvänta sig att polisen kommer när man ringer?

I Kluvet land berättar Anders Bryntesson i Rossön i Jämtland om när han tog fast två misstänkta rattfyllerister, som kört av vägen i hans kvarter. Men polisen hade inte möjlighet att komma dit och en frustrerad Anders var tvungen att släppa de misstänkta rattfylleristerna.

- Ser vi en polis här, då höjer man på ögonbrynen. Och när de är så sällsynta, sänder det signaler att det är fritt fram för de som inte har rent mjöl i påsen, säger Anders Bryntesson.

Just nu oroar sig både poliser och allmänheten för hur den nya polisorganisationen ska fungera. Några av målen är att ”förstärka den polisiära närvaron i lokalsamhället” och att ha en ”synlig polis nära medborgarna”. Men verkligheten ser annorlunda ut på många håll.

Christer Svensson har jobbat som polis i Åsele i Västerbottens inland i över 30 år. Han har följt förändringen och sett inlandspolisen tunnas ut i kommuner som Åsele, Vilhelmina och Dorotea.

- Vi talar om hela södra Lappland här. Vi hoppas verkligen på fler poliser, men av femton pensionsavgångar de senaste åren, så har bara två tillsatts på de tre orterna, berättar han.

Vi möter även Åsa Fjellström från Vilhelmina som attackerades av män med järnrör, när hon kom körande på en ödslig väg i inlandet mitt i natten.

- Jag skulle inte önska min värsta ovän att vara med om nåt sånt här. Vi har nästan tappat tron på att samhället ska hjälpa oss, säger hon.