Pro-rysk röst i Konflikt och superamerikansk valbevakning

35 min
Kritik mot att P1-programmet Konflikt lät en Putinkramande debattör sprida sin ryska propaganda. Hur mycket USA-val tål Sverige? Jack Werner i Facebooks frysbox.

Konflikt i P1 bjöd in känd pro-rysk debattör 
När Sveriges Radios fördjupande samhällsprogram Konflikt för en vecka sedan ville teckna en bild över den ekonomiska krisen och militära upprustningen i Ryssland stod många på gästlistan. Både forskare och det som vi journalister lite slarvigt brukar benämna som vanligt folk. I det här fallet ryssar boende i Sverige som ska företräda mannen eller kvinnan på gatorna i Moskva.

I studion satt bland annat Oleg Mezjuev, en känd Putinvän som i Sverige både skrivit för den pro-ryska nyhetssajten Sputnik och driver den anti-Ukrainska rörelsen anti-euromaidan. Men hur tydliga var redaktionen med att berätta det här? Reporter Jonna Westin.

Superduper-bevakning av USA-val
Det kan knappt undgått någon levande varelse i vårt avlånga land att det i tisdags var primärval i ett antal amerikanska delstater. Så gott som samtliga nationella mediehus slog hårt på stora trumman med superlive och extrasändningar om supertisdagens superavgörande superval.

Enligt statistik vi på Medierna fått har bevakningen av årets amerikanska primärval varit mer omfattande än både under 2008 och 2012. Det har skrivit 173 procent fler artiklar om Donald Trump än om Mitt Romney 2012. Och då ska vi minnas att det redan 2012 skrevs 88 procent fler artiklar om Mitt Romney än om 2008 års republikanska huvudkandidat John McCain.  

Att amerikanska presidentval är viktiga även i och för Sverige är självklart. Men frågan är hur proportionerlig bevakningen är? Och lär vi oss något utöver kandidaternas hårfrisyrer, smutsiga attacker och färgsprakande hockeyhallskonvent? Mattias Pleijel är reporter.

Uppdatering lördag 20160305.
I en första version som sändes lördag 11.03 i P1 sägs felaktigt att vi i det här reportaget besöker Expressens tv-redaktion. Det stämmer inte. Vi besöker Aftonbladets tv-redaktion. Vi ber om ursäkt för felaktigheten. I den version som sänds söndag 18.00 i P1 samt i Podd-versionen är uppgifterna korrigerade.

Facebook under press om hat och hot
Det stormar just nu kring Facebook. När grundaren och VD:n Marc Zuckerberg besökte Berlin förra veckan blev han under ett publikt möte pressad om hatet som frodas på sajten.

I Sverige fick i veckan en Facebook-nyhet hos Svenska Dagbladet stort genomslag. Det var vår krönikör här på Medierna i P1, Jack Werner, som kunde visa hur hat och hot fick ligga kvar på sajten – trots anmälningar.

Men några svar från Facebook fick inte Svenska Dagbladet. När det kom fram att det var just Jack Werner som skulle ställa frågorna blev det stopp. Han är inte välkommen då han enligt Facebooks nordiska kommunikationschef, Peter Münster, är för påläst. Johan Cedersjö träffade Jack Werner i veckan.