Piratpillren och striden om HIV-medicinerna

90 min
Hösten 1996 fylls världens tidningar och tv-program med de mest fantastiska comebackhistorier: mannen som några månader tidigare låg uträknad på sin dödsbädd sitter nu på gymmet och pumpar upp sina muskler, mamman som höll på att försvinna i en vanlig lunginflammation kan glatt hämta barnen på dagis igen.

Det finns ett problem. Den nya behandlingen kostar 12 000 dollar per person och år. Bara en bråkdel av världens sjuka har tillgång till de nya medicinerna. Och när Sydafrikas regering genom en lagändring försöker komma åt billigare bromsmediciner, svarar nära på fyrtio läkemedelsbolag med att stämma regeringen.

Det är då den indiska mångmiljonären och läkaren Yusuf Hamied får en idé. De stora läkemedelsbolagen ska inte längre få sätta sina priser hur de vill, utan konkurrens.

Han ska börja tävla mot dem. Han ska kopiera deras mediciner.

P3 Dokumentär Världen handlar den här veckan om ett elakt virus och ensamrätt på läkemedel. Om hur Hollywood och den amerikanska regeringen fick världens fattigaste länder att införa hårda patentlagar, om den indiska pillerpiraten som bestämde sig för att skaka om i en av världens mest lönsamma industrier, och om fyrabarnsmamman i Uganda som trots att hon jobbar dubbla skift inte har råd med sina piller.

Om producenten: Måns Mosesson jobbar till vardags som reporter på programmet Verkligheten i P3. Där har han den senaste tiden gjort reportage om lagligt knark, granskat hamburgerlobbyism och blivit piskad av en strippa.