En resa i indisk raga med sitarmästaren Shujaat Khan

Här finns inget ljud
Att lyssna till en klassisk indisk raga är ett äventyr. En resa som inleds med försiktiga steg och slutar i flygande frihet. Det är också en inre resa för den som är beredd att följa med.

Han heter Shujaat Husain Khan och spelar sitar, det stränginstrument som i mångt och mycket har fått definiera den nordindiska klassiska musiken. Shujaat Khan har mycket att brås på. Hans musikalisk släkttavla går hela sju generationer tillbaka i rakt nedstigande led. Han föddes i Calcutta 1960 som son till den legendariske sitarspelaren Ustad Vílyat Khan.

Som traditionen bjuder krävdes många år som lärling innan Shujaat Khan ansågs som flygfärdig. Numera turnerar han över hela världen där Stockholm och den indiska festivalen Stockholm Sangeet Conference var en av anhalterna under en lång turné i höstas. Han har släppt inte mindre än sextio album, ett av dem ”Rain”, nominerades 2004 till en Grammy Award för bästa världsmusikalbum.

Shujaat Khan är också en fin sångare och sånglikt är också hans spel där han söker efter den mänskliga rösten, i glidningar och böjningar av toner på sin vackra sitar. 

Indiska klassiska musiker uppvisar ofta ett oerhört lugn i de mest stressade situationer. Så också Shujaat Khan och hans tablaspelare Nihar Mehta som kom med ett kraftigt försenat flyg till Arlanda, kördes i ilfart till Musikaliska i Stockholm där publiken redan satt och väntade.

Väl inne i logen fick dom snabbt dryck och en frukt innan det var dags att träda in på scenen. I sista stund ställdes frågan vilken raga han tänkt sig spela. Och svaret blev som så ofta från klassiska musiker: Det är inte bestämt. Det kommer när jag sitter på scenen, stämt sitaren och känt på publiken.

Det blev en Tilak Kamod, en sjungande melodiös raga, en raga som gör sig bäst om nätterna.

Producent och programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.03
  Shujaat Khan, Sitar, Nihar Mehta, Tabla - Raga Tilak Kamod
  Kompositör: Trad
 • 19.05
  Shujaat Khan, Sitar, Nihar Mehta, Tabla - Raga Tilak Kamod
  Kompositör: Trad
 • 20.18
  Shujaat Khan, Sitar, Nihar Mehta, Tabla - Vaggsång
  Kompositör: Trad