Hur ser framtidens TV-drama ut? Och temat moderskap blir som en egen liten festival på Göteborg filmfestival

32 min
P1 Kultur med Roger Wilson från Göteborg filmfestival. Hur ser framtiden för tv-dramat ut? Dessutom: Nina Asarnoj hittar en festival i festivalen med tema moderskap.

Här hittar du alla våra inslag från Göteborg filmfestival

Det är med viss oro som film och tv-branschen ser på framtiden. Tv-branschen hotas av nättjänster som Netflix och Amazon, och det produceras numera så mycket högkvalitativa dramaserier att publiken inte längre hinner med att se på allt.

På bio blir det färre och färre filmer som står för en allt större del av intäkterna, medan de små och mellanstora titlarna slås ut. Dvd-branchen är utraderad, medan illegala streamingtjänster fortfarande lurar branschen på intäkter.

Ja, undergångsvisionerna är många när man lyssnar på branschfolk. Men som en hjälp att orientera sig i utvecklingen så finns Nostradamusrapporten - en omvärldsanalys och framtidsprognos som i år för tredje gången presenterades på Göteborgs filmfestivals branschdagar för tv-dramatik.

Författare till rapporten är Johanna Koljonen, författare, programledare och - nu senast dramatiker, som gästade P1 Kultur.

Men programledaren Roger Wilson gör även en egen "Nostradamusutredning"  genom att samla en trio film- och tv-arbetare för att sia om framtiden för tv: Josefin Tengblad, dramachef TV4, Andrea Östlund, regissör för bland annat "30 grader i februari" och lärare i filmisk gestaltning på Valand konstakademi, och Madeleine Ekman, vd för Zentropa Sverige.

Dessutom: Nina Asarnoj hittar en festival i festivalen med tema moderskap.

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här