Sveriges vanligaste skiva

9:36 min
På svenska loppmarknader hittar man nästan alltid Pelle Karlssons LP ”Han är min sång och min glädje”. Men hur gick det till när ett album om Jesus, av en okänd artist, blev Sveriges vanligaste skiva?

Den 16 november 1973 klev artisten Pelle Karlsson in i Europafilms studio i Stockholm för att spela in en LP med kristen popmusik. Han sjöng upp genom att ta ett högt C på flygeln och klämde i med samma ton från sin mun. Sedan sjöng han raskt in hela albumet. Innan eftermiddagen var över kunde han ta flyget tillbaka till Göteborg.

I skivsamlarkretsar kallas Pelles skiva idag för ”Pelles gröna” eller ”Sveriges vanligaste skiva". Den står långtidsparkerad i vinylbackarna på snart sagt varenda loppmarknad i landet och en märklig kult har vuxit fram kring skivans extrema spridning. Vinylgrävare brukar ”fronta” skivan – det vill säga, de ställer den längst fram i backen och tar ett foto. Bilderna postas sedan till forum på internet.

Ingen vet idag exakt hur många exemplar som pressades av LP:n och få vet hur den blev så vanlig. I Loppmarknadsarkeologerna berättar skivproducenten Lennart Sjöholm hur det gick till när försäljningen plötsligt steg från 4 000 exemplar till hundratusentals. Skivsamlaren Daniel Westin berättar om när han på en loppmarknad lyckades ”fronta” över trettio Pelle-skivor på rad. Journalisten Urban Thoms, expert på kristen popmusik, berättar om varför Pelle valde bort idolskapet och förklarar varför det alltid finns så många kristna skivor på svenska loppmarknader.

Producent: Tommie Jönsson.

Loppmarknadsarkeologerna görs av produktionsbolaget Rundfunk Media för Sveriges Radio.