Så lyckades Beyoncé sätta eld på Internet

7:35 min
Superstjärnan Beyoncé släppte nyligen låten "Formation", som fått internet att nästan brinna upp. P1 Kulturs Mona Masri diskuterar världens just nu största artist med Aida Wondimu och Tina Mehrafzoon.

Passande nog kom Beyoncé Knowles nya låt "Formation" lagom till att hon skulle uppträda med rockbandet Coldplay på Superbowl, finalen i amerikanska fotbollssäsongen, som dessutom firade 50-årsjubileum.

Men det var inte bara den amerikanska fotbollstävlingen som firade 50 utan det gjorde även den amerikanska medborgarrättsrörelsen Black panthers, med Malcolm X som ledare, som till skillnad från Martin Luther King inte trodde på icke-våld som strategi.

Just detta uppmärksammade Beyoncé i sitt framträdande med tydlig Black Panther-estetik: det är nävar i luften och vid ett tillfälle bildar dansarna ett X.

I P1 Kultur tar Mona Masri ett grepp på Beyoncé med Aida Wondimu, skribent, och Tina Mehrafzoon, programledare för Musikguiden i P3.

– Det jag fäster mig mest vid är att hon inte ber om ursäkt i videon, säger Aida Wondimu. Hela videon är extremt rå, det är kopplingar mellan orkanen Katrina, svart skönhetsstruktur och det rasistiska polisvådet och hur det visar att Beyoncé förstår den strukturen.

– Hon tar en risk, hon vänder sig ju enbart till sin svarta publik. Det handlar ju om det rasistiska våldet. Det är en stor risk att visa andras privilegier och utmana strukturer.

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri här