Kristna hjälparbetare mördade i Afghanistan

41 min
Allt fler civila dör i Afghanistan, och förra fredagen mördades 10 kristna hjälparbetare. Deras liv slutade i en skur av kulor i en avlägsen dal av landet. En av de mördade var Tom Grams som hade lämnat en lukrativ tandläkarpraktik för att ge fri tandvård åt barn som aldrig har sett en tandborste. Det medicinska teamets ledare, Tom Little, 61, ögonläkare från New York, hade varit i landet sedan 1976 och etablerat mottagningar på flera platser.

De övriga hade i årtionden hjälpt människor genom krig och fattigdom.  Extremister har i efterhand anklagat dem för att sprida kristendom och Biblar. Så var inte fallet, men vem mördade dem? Vilka konsekvenser får morden? Människor och tro intervjuar chefen för deras hjälporganisation, Dirk Frans, i Kabul.   

Tiggande rumänska romer har diskuterats under sommaren. Gäller den fria rörligheten inom EU också för tiggare? Eller bör de utvisas? Åsikterna går isär. Vi besöker Frälsningsarméns sociala arbete i Stockholm dit många romer kommer för att få hjälp och gemenskap.  

Det är kö till bårhusen. Inte för att fler dör utan för att anhöriga har svårt att hitta luckor för en begravning i almanackorna. De avlidna kan därför ligga kvar upp mot 30 dagar, längre än i något annat land, innan begravningsbyråerna tar vid. Sjukhusen och representanter för kyrkan och begravningsförbunden kräver kortare tider av lagstiftaren. Vår reporter Sukran Kavak tar pulsen på denna värdemätare av tidsandan.

Sex - för guds skull är ämnet för en nyutkommen antologi med religionspsykologen Antoon Geels som en av redaktörerna. Världens religioner har alltid satt upp gränser för att reglera sexualitet och erotik, inte alltid förbjudande. Erotisk poesi flödar i sumeriska dikter, Biblens Höga visa och i persisk kärlekslyrik. Men hur ser religionerna på sex före äktenskapet, homosexualitet och celibat? 

Socialdemokratiska muslimer inom Broderskapsrörelsen hyser en förhoppning om att starta en dagstidning om islam och politik. Till en början gör man en bilaga till tidningen Broderskap inför valet. Varför behövs en sådan tidning? Vilka frågor är specifika för muslimer i svensk politik? Redaktören Somar Al Naher svarar.

Utrikeskrönikan kommer från Lotten Collin i Washington och uppmärksammar att USA inte har någon slöjdebatt.

Programledare: Ülkü Holago

Producent: Sören Wibeck