Svårt att vara öppet homosexuell i Uganda

40 min
I de flesta länder i världen får homosexuella ökade rättigheter. Men i Afrika har det på senare tid snarare visats tecken på att attityden hårdnar. På flera håll ser man homosexualitet som något icke afrikanskt, som tillhör väst.

I Uganda har det lagts fram ett lagförslag om dödstraff för homosexuella med HIV och i det mest liberala landet Sydafrika har klyftan växt mellan det lagen säger och folkets tolerans. Hör vår korrespondent .

"Jag ryser fortfarande när jag går förbi en kyrka, även om jag vet att vi alla är guds barn." Säger Frank Mugisha generaldirektör för Sexual Minorities Uganda - SMUG paraplyorganisationen för alla organisationer som jobbar med HBT- frågor i Uganda. När Frank Mugisha var ung så försökte terapeuter omvända honom i religionens namn. Hör honom och hans kollega Kasha Jacqueline från Freedom and Roam Uganda - FARUG berätta om hur det är att leva öppet i Uganda idag.

"Operation flygande mattan" hette den massflytt som skedde åren efter 1948 då judiska kurder tillsammans med andra arabiska judar flyttade till Israel. De kurdiska judarna fick nu vara med i en statsbildning som de kunde identifiera sig med, en stat som de kunde kalla sin egen. Men frågan är vad som har hänt med de kurdiska judarnas identitet nu när de lever i Israel och så har gjort i några generationer? Vad finns kvar av det kurdiska?
Följ med reportern Gurgin Bakircioglu när han åker till den kurdiska orten Moshev Zakaria tio mil utanför Jerusalem.

Den här veckan är det Pridefestival i Stockholm, biskop Eva Brunnes stift. Hon har genom hela sin karriär i svenska kyrkan levt öppet som lesbisk. Eva Brunne är vår kvartsamtalsgäst, hör henne berätta om sina egna upplevelser i mötet mellan arbete, tro och kärlek, samt om svenska kyrkans utveckling i frågor som rör homosexualitet.

Veckans utrikeskrönika kommer från Moskva och

Programledare: Peter Sandberg

Producent: Lisa Bergström