Eftersökshunden - Hunden som städar efter jakten

36 min
Jägarna förebygger skadeskjutningar så långt det bara går, men om olyckan ändå är framme så behövs eftersökshunden som tränats till att spåra skadat vilt. VBV-gänget möter Lisa Falck.

Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt möter Lisa Falck, som har ett gediget hund-CV, som brinner för eftersök efter fågeljakt. 

Det kräver mycket träning för att få en duktig eftersökshund, menar Lisa Falck som har hållit i flera eftersökskurser vid jakt på änder.
Hon berättar för VBV-gänget vad som krävs av ett eftersöksekipage.
- Jag har tränat eftersökshundar på realistiska situationer som är viktiga att känna till när man är på jakt men som inte förekommer på prov. Ett scenario är att hunden i ska kunna söka från båt, apportera och komma tillbaka med fågeln till båten, säger Lisa Falck.

Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt håller med och menar att det är en otrolig skillnad från att träna en hund i jaktprov till att gå ut på jakt.
- Det kräver kunskaper när man är på jakt, tex hur fåglar fungerar. En border collie som vallar får måste ju ha kunskap om får. Man kan vara jätteduktig på att träna hund men att jaga är en helt annan sak.