Katarina Leyman: I musiken kan jag uttrycka mina inre bilder

36 min
Tonsättaren Katarina Leyman förvandlar sina målningar och teckningar till orkesterverk med filmisk känsla. För henne har konsten och musiken alltid gått hand i hand.

Katarina Leyman insåg att hon ville bli tonsättare när hon var 28 år. Hon befann sig i Boston där hon utbildade sig till filmkompositör.

-För att bli en bra filmkompositör måste man ju behärska alla stilar och all teknik, så jag gick en väldig massa kompositionskurser och det var då jag upptäckte att jag ville komponera för komponerandets egen skull, berättar hon i Spotlight.

 Vid Östersjöfestivalen 2010 uruppförde Helsingsfors Stadsorkester hennes verk Solar Flares som specialbeställts till festivalen. Esa-Pekka Salonen dirigerade.

 Mellan 2012 och 2015 var Katarina Leyman hustonsättare vid Norrlandsoperan. Hennes första verk i den rollen blev orkesterverket Transient Skies, som också nominerades till Musikförläggarnas pris 2013. Även hennes klarinettkonsert blev nominerad till det priset två år senare. Ett annat av hennes orkesterverk är Roller Coaster Super 8, där hon bland annat inspirerades av en berg- och dalbana.

-En sådan fanns på Liseberg och den åkte jag många gånger säger, säger Orustfödda Katarina som kopplade superåttan med evighetstecknet och numret på den Beethovensymfoni hon fick sig tilldelad i Norrlandsoperans projekt med titeln Beethoven and Beyond 2014. Där fick svenska kompositörer i uppgift att skriva ett nytt verk, inspirerade av den Beethovensymfoni man fått via lottning.