Rik på vattenkraft men fattig ändå

24 min
Vattenkraften i Sverige ger miljarder i skatteintäkter, men pengarna rinner rakt in i statskassan. Om fattiga Ragunda fick ta del av fastighetsskatten på vattenkraft skulle kommunen vara rik.

- Det är ett orimligt system att Ragunda kommun inte kompenseras av de skador som vår kommun och miljö lider av vattenkraften. I medierna framställs alltid vi och liknande kommuner som tärande, när det i själva verket är så att vi ger allra mest till statskassan, säger Jonas Andersson, kommunalråd (S) i Ragunda.

Ragunda i Jämtland är en av Sveriges fattigaste kommuner. Men hade Ragunda varit en norsk kommun, så hade miljontals kronor från vattenkraften flödat in.

I Sverige går nämligen intäkterna från vattenkraftsverkens fastighetsskatt till staten. I Norge däremot, får kommunerna med vattenkraft ta del av skatteintäkterna.

- Blir det ingen förändring, så tror jag att folk känner att de måste göra uppror till slut, säger Terese Bengard, ordförande för organisationen Hela Sverige ska leva. 

Skulle en kommunal beskattning på vattenkraft och naturtillgångar kunna rädda de svenska småorterna? Och vore en sådan skatt rättvis? Kommunekonomen Björn Sundström anser inte det. Han tycker att det svenska systemet med kommunal skatteutjämning är bättre:

- Systemet går ut på att skapa likvärdiga förutsättningar och det tycker jag att vi gör efter bästa förmåga.

Men den moderata politikern i Bollnäs, Ingvar Persson, som också är ordförande i Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner, säger såhär:

- Vi har vattenkraften, vi har malmen och skogen. Tänk er ett experiment - vi bygger en mur runt Stockholm. Inga produkter kommer in, inga kommer ut. Vi låter det gå fjorton dagar - sen kan vi gå och titta efter på vilken sida klösmärkena sitter...